Akkor jó, ha nagyon ropog: olasz kenyérrúd, avagy grissini

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Olasz éttermekben gyakran van az asztalon, ezt rágcsáljuk, míg az ételekre várunk. Egyszerű, vékony, ropogós, hosszú kenyérrúdnak tűnik, mégsem annyira magától értetődő az elkészítése, ahogy azt elsőre gondolnánk.

Sokáig klasszikus, élesztős kenyértésztából készítettem, de gyakran annyira nagyra puffadt, hogy nem lett ropogós, hanem puha maradt. Így inkább hosszúkás, vékony kiflire hasonlított, ami jó dolog, csak éppen nem grissini. A grissini lényege a ropogás, ha puha, nem az igazi.

Ne kenyértésztából csináljuk

Éppen ezért, bár kenyérrúdnak hívjuk, legtöbbször nem kenyértésztából készül, hanem egy tejes, vajjal gazdagított alapot használnak hozzá. A grissini kulcsmozzanata a sodrás, nagyon vékony szálakra kell nyújtani, különben puha lesz. Lehet ízesíteni sajttal, zöldfűszerekkel, magokkal, de egyszerűen, magában a legfinomabb. Nem csak rágcsálnivalónak, bulikajának, zsúrasztalra jó, de levesek vagy éppen mártogatósok mellé is nagyon megy.

Készítettem már vajjal, de ez a példány, ami a képen látható, olívaolajjal sült, és talán még finomabb és ropogósabb lett, mint az elődjei. A tésztájába néhány kanál egész mákot kevertem, de ez elhagyható. Nagy előnye, hogy sokáig eláll, és elő lehet kapni, ha vendégek érkeznek, vagy épp mi vinnénk valamit egy buliba.

Grissini olívaolajjal

DSC 6811

Hozzávalók 12 adaghoz

  • 2.5 deciliter tej
  • 3 gramm porélesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 teáskanál
  • 400 gramm liszt
  • 50 gramm olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt, majd belekeverjük a lisztet és a sót is. Addig keverjük, míg össze nem áll. Ekkor adjuk hozzá az olajat, és addig gyúrjuk, míg az összeset magába nem szívja. Letakarva pihentetjük kb. fél órát, majd kis gombócokra osztjuk, és a gombócokból hosszú, vékony rudakat sodrunk. A rudakat sütőpapíros tepsire fektetjük, majd 220 fokos sütőben körülbelül 20 perc alatt ropogósra sütjük.

 Fotók: Ács Bori/SóBors

Ezt is szeretjük