A házi pita nem bonyolult és garantáltan finomabb, mint a bolti

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem eszem túl sok kenyérfélét, de a pita nagy kedvencem. Szendvicsnek, hummuszhoz, falafelhez, mindenhez passzol. Itthon szerintem kevés helyen kapni igazán finomat, így kézenfekvő, hogyha igazán jót szeretnénk enni, akkor házilag kell elkészíteni. 

A pitába nem csak falafel vagy gyros tehető, ugyanúgy alkalmas szendvicskészítésre, mint a kenyér. Állagra kívül ropogós, belül pedig puha.

A zseb fontossága

Miután nagyon magas hőmérsékleten kell sütni, a belsejében a gőztől egy zseb keletkezik. Ha a szélén egy csíkot levágunk, ezt a zsebet lehet megtölteni mindenféle finomsággal. De nemcsak szendvicsként lehet fogyasztani, hanem olyan különféle mártogatósokhoz is remekül passzol, mint például a hummusz vagy a labneh.  

A pitából is létezik teljes kiőrlésű változat, de most a fehér lisztes receptjét osztom meg. Viszonylag egyszerű az elkészítése, csak a kelt tészta miatt kell türelmesebbnek lenni. Az élesztő felfuttatásához érdemes elolvasni a korábbi írásomat

Nagy mennyiségre elegendő, de nyugodtan fagyasztható

A receptben megadott mennyiségekből viszonylag sok pita jön ki. Ráadásul igen laktató, egy darab is elég belőle egyszerre. A kész pitákat jól zárható dobozban tároljuk, így néhány napig frissek maradnak. Jól lehet őket fagyasztani is, ha kiengedjük, olyan, mintha frisset ennénk. 

Házi pita

házi pita recept

Hozzávalók 12 adaghoz

  • 400 gramm liszt
  • 2 dekagramm élesztő (friss)
  • 240 milliliter víz (langyos)
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál
  • 1 evőkanál olaj
Recept idők

Elkészítés:

Keverjük el a cukrot egy deciliter langyos vízben, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Várjuk meg, míg az élesztő felfut. Ha esetleg segítségre van szükségünk, a szövegben megtaláljuk az élesztő szakszerű felfuttatásáról szóló írást.

A lisztet és a sót szitáljuk egy tálba, és öntsük bele az élesztős vizet. A maradék vizet is tegyük hozzá, és ha gyúrható állapotba kerül a tészta, akkor borítsuk ki a pultra, kezdjük el dagasztani, és formázzunk belőle egy gombócot.

Körülbelül 10 percig dagasszuk. (Ha van kenyérsütő gépünk, ez az idő lerövidíthető.)

Olajozzunk ki egy tálat, és tegyük bele a tésztát, és úgy forgassuk, hogy minden oldalról befedje az olaj. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen hagyjuk kelni akár 2-3 órán át, vagy amíg a tészta a duplájára nem nő.

Nyomjuk ki a levegőt a tésztából, és vágjuk 10-12 darabra. Formázzunk belőle kis golyókat, tegyük egy lisztezett felületre, és hagyjuk további 10 percig pihenni.

Melegítsük elő a sütőt 250 fokra. A legaljára tegyünk egy lapos tepsit.

A pitákat nyújtsuk ki kerekre úgy, hogy az átmérőjük körülbelül 12 centiméter legyen, a magasságuk pedig fél centiméter. Tegyük a tepsire, és mindkét oldalukat süssük 4 percig. Így lesz kívül ropogósabb, belül puhább. Ha puhábbra szeretnénk, akkor süssük picit rövidebb ideig.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük