A hajdina egy csodamag, még a müzlihez is ezt tesszük

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A különleges, mogyorós ízű magról már áradoztam korábban is, de eddig csak sós környezetbe helyezve próbáltam, pedig mostanában nagyon menő édesen, ropogósan, reggelire is.

A hajdina nagyon régóta ismert magféle, már nagy-nagyanyáink is készítettek belőle kásákat. Az utóbbi évtizedben csodaszerként került elő újra, főleg gluténmentes tulajdonsága miatt.

Orosz boltban érdemes venni

Az orosz konyhában alapvető fontosságú, levesek, kásák és köretek készülnek belőle. Éppen ezért lehet, hogy az orosz boltokban feleannyiért lehet megkapni, mint például egy átlagos szupermarketben. Kicsit szokni kell az ízét, elsőre tényleg ütős, de aki rákap, tartósan szeretni fogja.

Tökéletes állag

Nem könnyű eltalálni azt az ideális állagot, amikor már nem túl kemény, de még nem puhult meg egészen, megtartja rágós, fogkemény állapotát - de a lent leírt technikával ez is elérhető.

Müzlinek ez az állag ideális, így magába szívja a rálocsolt folyadékot, joghurtot, tejet vagy gyümölcslevet, de azért nem annyira, hogy szomorkásan ázott gabonapehellyé váljon. A hajdinából lehet müzlialap zab helyett, de keverhetjük is vele, vagy mehetnek mellé magok és aszalványok is. 

Hajdinamüzli

hajdinamüzli - 1

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 200 gramm hajdina
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 1 csipet
  • 0.25 teáskanál frissen reszelt gyömbér
  • 2 evőkanál méz
Recept idők

Elkészítés:

Egy serpenyőbe öntöm a hajdinát, szárazon megpirítom. Hozzáadom az olajat, elkeverem, majd felöntöm annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Sózom. Kevergetve, nagy lángon elfőzöm a levét, majd megkóstolom, hogy megpuhult-e. Ha igen, akkor hozzáadom a gyömbért és a mézet, átpirítom, és készen is van.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük