Friss, hideg málnás céklakrémleves, ha nincs kedved a tűzhelyhez állni

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A turmixgép sosem dolgozott annyit, mint most, mióta meleg van. Nemcsak turmixok készülnek benne, hanem percek alatt elkészülő hideg krémlevesek is, amik minden igényt kielégítenek, ami kánikulában felmerülhet.

A cékla minden évszak jolly jokere, különösen, mióta felfedeztem a vákuumfóliázott, előrefőzött változatot, amivel tényleg, de tényleg pár perc alatt készül el egy adag leves.

Főzés és pucolás nélkül

Persze nem lesz így olyan intenzív az íze, mint a házilag, gonddal megsütött vagy megfőzött változatoknak, de a szükség törvényt bont, és ez a megoldás annyira kényelmes, hogy nem lehet neki ellenállni. Ha lehet, 30 fok felett nem kapcsoljuk be itthon a sütőt, szóval minden létező segítség jól jön. Ezzel pedig mind a sütés felesleges melegítő hatásától, mind a pucolás fárasztó és kézfestő mellékhatásaitól megkíméljük magunkat.

Édes és savanykás

A céklának egyáltalán nem szokatlan párja a málna, aminek szintén szezonja van most, kár lenne nem összerakni őket. Nem csak színben, ízben is nagyon jól kiegészítik egymást, a cékla édeskés, a málna pedig savanykásan édes. Betétnek mehet bele pirított dió vagy sajtok, lehet dúsítani görög joghurttal vagy tejszínnel is. Akkor a legjobb, ha turmixolás után néhány órát a hűtőben tölt.

Hideg málnás céklakrémleves

ceklaleves - 1

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 500 gramm főtt, hámozott cékla
  • 200 gramm málna
  • 3 deciliter víz
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 1 csipet
  • 4 evőkanál görög joghurt
Recept idők

Elkészítés:

A céklát a vízzel és a málnával együtt a turmixgépbe tesszük. Adunk hozzá cukrot, sót, balzsamecetet, és nagyon simára turmixoljuk. Tálaláskor egy-egy evőkanál joghurttal kínáljuk.

Fotó: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük