Gyors, tápláló tápiókapuding: pici fehér gyöngyök óriási energiával

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Régóta kerestem olyan gyorsan és könnyen elkészíthető reggelit, ami a müzli vagy a zabkása helyettesítője lehet, variálható, tényleg energiát ad és lehetőség szerint nem terheli meg a gyomrom

Egy ultrafutó barátnőmtől hallottam először a tápiókáról, ő a Balaton körbefutásakor ette ezt, amikor már semmit nem akart befogadni a gyomra. Vagyis a tápiókából főzött pudingot. Ez az étel elképesztő energiát adott neki úgy, hogy az emésztését sem terhelte meg.  Mi az a tápióka? A tápiókagyöngy egy trópusi növény, a manióka gyökeréből kinyert keményítő. Teljesen semleges ízű, így bármivel ízesíthető. Por és gyöngy alakban használják. Ha a gyöngyöt megfőzik, gumis és krémes állagú lesz, ha növényi tejjel készítik, akkor kocsonyás végeredményt kapnak. A tápióka vasban, kalciumban, valamint káliumban, foszforban és magnéziumban is gazdag. Gluténérzékenyeknek is ajánlott, ugyanis a tápióka gluténmentes, a belőle készült liszt sűrítésre is tökéletes. Nem véletlenül laktat és lát el rengeteg energiával ez az étel: a zsírtartalma alacsony, szénhidráttartalma pedig magas, egy fél csésze bőven fedezi a napi szükségletet.  Hogyan készül? A tápiókagyöngyöt be kell áztatni főzés előtt. Mivel nagyon sok folyadékot vesz fel, kevés is elég belőle. Reggelire is tökéletes, bármilyen gyümölccsel dúsíthatjuk, valamint remekül illik hozzá a fahéj vagy a kakaópor is. Hidegen pohárdesszertnek is kiváló. Ha még forrón tesszük hozzá a gyümölcsöket, akkor a puding átveszi a gyümölcs színét is.  Fotó: Getty Images  

Tápiókapuding

tápióka puding recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 csésze tápiókagyöngy
  • 6 deciliter növényi tej (rizs vagy mandula)
  • 3 evőkanál méz vagy édesítő
  • ízlés szerint gyümölcs
  • ízlés szerint fahéj vagy kakaó
Recept idők

Elkészítés:

A tápiókagyöngyöt tegyük egy lábasba, és öntsük rá a növényi tej felét. Hagyjuk állni 10 percet, amíg megszívja magát.

A maradék tejet is adjuk hozzá, és lassú tűzön, kevergetve főzzük. Ahogy készül, látni lehet, ahogy kocsonyásodnak és kezdenek áttetszőek lenni a gyöngyök.

Vegyük le a tűzről, és keverjünk hozzá mézet vagy édesítőt. (Ha mézzel készítjük, akkor előtte kicsit hagyjuk kihűlni, hogy a méz a forró ételben ne veszítse el a tápanyagait.)

Tegyük kis pohárkákba, és hagyjuk kihűlni. A tetejére tegyünk gyümölcsöket, szórjuk meg fahéjjal vagy kakaóval ízlés szerint. Langyosan és hidegen is nagyon finom.
Ezt is szeretjük