Édes gyümölcskocsonya szezonális nyári gyümölcsökből

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Erre a látványos, isteni finom, hideg desszertre maximum 20 percet kell szánnunk, és a tűzhely melegét is csak 5 percig kell elviselnünk, úgyhogy ne hagyjuk ki, amíg érnek a bogyós gyümölcsök!

Bevallom őszintén, a jó magyar kocsonya nem tartozik a kedvenceim közé, de az édes gyümölcskocsonya annál inkább. Nem csak gyorsan és egyszerűen elkészíthető, de a vendégek elé is látványos, frissítő, csupa gyümölcs desszertet tehetünk le. 

Gyümölcslé az alapja

A kocsonya alapja fehér szőlőléből készül, mivel annak nincs túl intenzív íze, nem nyomja el a friss gyümölcsök aromáját, éppen csak kiegészíti azokat. Ráadásul, mivel színtelen, nem fedi el a szép bogyós gyümölcsöket vagy szeleteket, szépen visszaadja azok formáját. Persze izgalmas eredményt és látványt lehet elérni más gyümölcslevekkel is, legyen az barack, ananász vagy narancs, de akkor figyeljünk arra, hogy az ital íze harmonizáljon a gyümölcsökével.

A gyümölcslén kívül csak zselatinra és szezonális gyümölcsökre van szükségünk. Ezek lehetnek bogyós gyümölcsök, málna, szeder, áfonya; barackfélék; meggy vagy cseresznye; tényleg bármi, ami most terem és szeretjük. De nem csak nyáron, minden évszakban elkészíthetjük ezt a desszertet, tökéletes őszi és téli vendégváró lehet belőle.

Gyümölcskocsonya

gyümölcskocsonyarecept

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 500 gramm szezonális gyümölcs (málna, áfonya, barack stb.)
  • 2 bögre szőlőlé (fehér)
  • 1 csomag zselatin (kb. 10 g)
  • 3 evőkanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

A gyümölcsöket tisztítsuk meg. Osszuk szét őket 8 kis tálkában, vagy tegyük őket egy nagyobb 20x8 cm-es kenyérsütő formába.

Öntsünk fél bögre szőlőlevet egy tálba. Szórjuk rá a zselatint, nem kell összekeverni, hagyjuk 5 percig ülepedni.

Közben a maradék másfél bögre szőlőlevet és a cukrot melegítsük össze egy lábasban. Óvatosan, folyamatosan kevergetve öntsük rá a forró levet a besűrűsödött zselatinra.

Öntsük a forró zselatint a formákra. Tegyük a hűtőbe őket 4-5 órára.

Ahhoz, hogy a kocsonya kijöjjön a formából, tegyük forró vízbe egy pillanatra, könnyedén ki kell utána csusszannia. Ha mégsem működne ez a módszer, akkor késsel vágjuk körbe a széleit, úgy próbálkozzunk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük