Pancake, a hamisítatlan amerikai reggeli: nincs hétvége nélküle

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Annyiféle egészséges, teljes kiőrlésű, cukormentes, köleses és egyéb amerikai palacsintareceptet osztottunk meg, hogy ideje megsütni a hagyományos, fehér lisztes, cukros változatot is. 

Nálunk valahogy nem a klasszikus magyar palacsinta a kedvenc, hanem az amerikai változat, a pancake. Ezt nem kell feltekerni, hanem csak leönteni vagy megkenni valamivel.

Sütőporos tészta

A tésztája abban különbözik a mi palacsintánktól, hogy vajat és sütőport is tesznek bele, így jóval levegősebb és puhább lesz. Ráadásként ezek a kis korongok sütéskor fel is emelkednek. 

A pancake a hagyományos amerikai reggeli része, de egy ideje nálunk sem telhet el nélküle hétvége. A gyerekek megszokták, hogy néha teljes kiőrlésű-, néha zablisztből sütöm, esetleg teszek bele zabpelyhet vagy chia magot. Ők úgy hívják, hogy egészséges liszt, és hogy ne legyen teljesen az, Nutellával eszik.

A hagyományos recept

De vannak olyan hétvégék, amikor nem érdekel az egészséges életmód. Ilyenkor előveszem a hagyományos receptet, az eredeti hozzávalókat, és azt sütöm. Úgyis a mérték a lényeg, néha belefér ennyi kihágás. Ilyenkor előveszem a juharszirupot, hogy tényleg autentikus legyen, készítek házi tejszínhabot és gyümölcsöket is teszek a tányérra. Na, meg a Nutella. 

Pancake

pancake recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 190 gramm liszt
  • 1 darab tojás
  • 45 gramm vaj (olvasztott)
  • 1 zacskó sütőpor
  • 300 milliliter tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

Keverjük össze a száraz hozzávalókat, vagyis a lisztet, a sütőport, a sót és a cukrot. A kezünkkel csináljunk egy lyukat a közepébe, és öntsük bele a tejet és az olvasztott vajat, üssük bele a tojást.

Keverjük teljesen simára. Akkor jó, ha a tésztája sokkal sűrűbb lesz, mint a palacsintáé.

Egy serpenyőt forrósítsunk fel és vajazzunk meg, majd mielőtt beletennénk a tésztát, vegyük lejjebb a hőmérsékletet.

Egy kisebb merőkanálnyi adagot öntsünk bele a tésztából úgy, hogy körülbelül 8-10 centiméter átmérőjű palacsintákat kapjunk. Az egyik oldalát süssük másfél percig, mikor még a teteje nyers és folyik, óvatosan fordítsuk meg, és a másik oldalát is süssük meg. Figyelni kell, nehogy leégjen.

 Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük