Tonhalkrémes melegszendvics sütőben sütve: a retró életérzés

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Gyerekkoromban gyakran volt vacsorára melegszendvics. Az az igazi, sütőben sült, hagyományos, sok sajttal a tetején.

Nem voltam túlzottan jóevő gyerek, sőt, kifejezetten válogatós voltam. Kevés ételt szerettem, ezek közül az egyik a melegszendvics volt. Akkor még nem voltak különféle hiper-szuper szendvicssütők, hanem a sütőben sütöttük meg.

Ezeknek a szendvicseknek az volt a különlegessége, hogy amellett, hogy roppant egyszerűek voltak, a rákent krémeknek csak a fantáziánk szabott határt. Az akkori különlegességek mára már retroízeknek számítanak. Az egyik kedvencem a szardíniás változat volt, amikor vajjal kevertük ki a halat, kis citrommal ízesítettük, megkentük vele a kenyeret, jó vastagon megszórtuk sajttal, és ment be a sütőbe. 

Tonhalból vagy szardíniából

A gyerekeim is imádják a melegszendvicset. Nekik a villámgyors, toasteres változatot szoktam készíteni, de egyik este meg akartam nekik mutatni az "apufélét". A szardíniát kicsit intenzívnek éreztem, így egy tonhalkrémes változatot készítettem, de a sok sajtot nem hagytam le a tetejéről. Én a legjobban zsemléből szeretem, de természetesen lehet kifliből vagy kenyérből is készíteni. 

Tonhalkrémes melegszendvics

tonhalkrémes melegszendvics recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 4 darab zsemle vagy kifli
  • 1 doboz tonhalkonzerv
  • 1 evőkanál majonéz vagy vaj
  • 1 teáskanál citrom
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1 darab lilahagyma
  • ízlés szerint kemény sajt
Recept idők

Elkészítés:

A zsemléket vágjuk három részre.

A tonhalkonzervről öntsük le az olajat, keverjük össze majonézzel vagy vajjal, egy kevés citrommal, egy kevés apróra vágott lilahagymával, amíg kenhető állagot nem kapunk. Ízlés szerint fűszerezzük.

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.

Kenjük a krémet vastagon a zsemlékre, majd szórjuk meg őket reszelt sajttal, és tegyük a sütőbe. Addig süssük, amíg a sajt megpirul a zsemle tetején.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük