Könnyű, nyári fasírt sütőben készítve: villámgyors, egészséges vacsora

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A családom nagy fasírtrajongó. Heti rendszerességgel készítek nekik kis golyócskákat, amit magában vagy különféle köretekkel esznek meg. Vacsorára tökéletes, de hétvégén ebédre is szoktam sütni. Tényleg nem macerás.

Nálunk nem az egyben sült fasírtot, hanem a kis golyócskákat szeretik, amit nem olajban, hanem a sütőben sütök ki. A darált húsba szoktam keverni egy kis zsiradékot, és sütés közben is spriccelek rá egy kis olajat, akkor nem szárad ki.

Na, de mi a helyzet akkor, ha épp húsmentes ételre vágyunk? Persze, létezik vega fasírt, a gombától elkezdve a brokkolin át a cukkiniig bármiből el lehet készíteni. Szerencsére a halat is szeretjük, így most tonhalból állítottam össze a fasírtot.

Villámgyorsan, bármilyen körettel

Ennek az a nagy előnye a húsos változattal szemben, hogy gyorsan elkészül, így rövid időn belül meg tudjuk etetni az éhes szájakat. Nálunk a majonézes kukorica a nagy kedvenc mellé, de mártogatóssal, rizzsel, krumplival is tökéletes.

Tonhalfasírt

tonhalfasírt recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 3 doboz tonhalkonzerv
  • 2 darab hagyma (új vagy lila)
  • 1 kávéskanál citrom leve
  • 10 dekagramm zsemle vagy zsemlemorzsa
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 csipet
  • 1 csipet bors
  • 1 darab tojás
  • 1 marék snidling
  • ízlés szerint olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A tonhalról csepegtessük le az olajat, nyomkodjuk ki. A hagymát és a snidlinget (én lilahagymával szeretem) vágjuk nagyon apróra, a fokhagymát pedig fokhagymanyomóval zúzzuk pépesre. Keverjük hozzá a ledarált zsemlét vagy zsemlemorzsát. Keverjük hozzá a tojást, pici citromlevet, olívaolajat, sózzuk, borsozzuk.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Formáljunk kis golyókat a masszából, kicsit lapogassuk le, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Ha úgy érezzük, pici olajat még spriccelhetünk rá sütés közben.

Fotó: Getty Images 

Ezt is szeretjük