Puha, illatos tejpuding rózsavízzel: a malabi valami isteni

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Meglepő módon ez az a desszert, amit nem kóstoltam izraeli kintlétem alatt, pedig a malabi, ez a krémes tejpuding rózsavízzel, az egyik legnépszerűbb közel-keleti édesség.

A recept eredetileg Törökországból származik, innen vette át a többi közel-keleti, így az izraeli konyha is. A desszert egyik alapanyaga a rózsavíz, amely nemcsak külsőleg, a szépségápolásban, bőrtisztításra, tonizálásra használható, hanem belsőleg is jótékony hatású, ráadásul pikáns ízt ad a szörpöknek és süteményeknek. 

Így még selymesebb

Ez az egzotikus alapanyag számos közel-keleti étel ízesítője, így a malabi pudingé is. A hagyományos recept rizsliszttel készül, de ma már egyre többen helyettesítik kukoricakeményítővel, ami még selymesebb textúrát eredményez.

Mivel a rózsavíz intenzív íze megosztó lehet, ha valaki úgy érzi, el is hagyhatja, vagy narancsvízzel helyettesítheti. A rózsavizet bármelyik bioboltban be lehet szerezni. 

Malabi puding

malabi puding1 recept

Hozzávalók 6 adaghoz

puding

  • 3 csésze tej
  • 0.25 csésze kukoricakeményítő
  • 1 teáskanál rózsavíz
  • 0.33 csésze cukor

rózsavizes szirup

  • 0.25 csésze cukor
  • 0.25 csésze víz
  • 2 evőkanál eperlekvár (opcionális)
  • 1 teáskanál rózsavíz

díszítés

  • 10 gramm kókuszreszelék
Recept idők

Elkészítés:

Egy kis tálban keverjünk össze fél csésze tejet kukoricakeményítővel és egy evőkanál rózsavízzel. Keverjük simára, és tegyük félre.

Egy közepes serpenyőben a maradék 2,5 csésze tejet keverjük össze a cukorral. Közepes hőmérsékleten, gyakran megkeverve forraljuk addig, amíg a cukor fel nem oldódik. Utána vegyük le a hőmérsékletet, majd keverjük össze a kukoricakeményítős masszával.

A pudingot óvatosan főzzük, nagyon gyakran keverjük, amíg elég sűrű nem lesz. Ez körülbelül 5-7 perc. Tegyük ki kis tálkákba, fedjük le, és tegyük hűtőszekrénybe legalább 3 órára.

Míg a puding hűl, készítsük el a szirupot. Egy kis serpenyőben keverjük össze a cukrot, a vizet és - ha teszünk bele - a lekvárt. Közepesen magas hőmérsékleten főzzük, várjuk meg, míg a cukor felolvad és a keverék sima lesz. Ekkor vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a rózsavizet.

Tegyünk a tejpuding tetejére - vagy ha előbb a szirupot készítjük el, akkor az aljára - az öntetből. Kókuszreszelékkel vagy pisztáciadarabokkal tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük