Paradicsomos-füstölt sajtos batyu: olaszos vacsora fél óra alatt

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Imádom az olaszos ízeket, a paradicsomos, oregánóillatú ételeket. Az olaszos batyu is az, noha nem olyan, mint amilyenre az olaszos fogás elnevezés alapján elsőre gondolnánk. Ami ebben olasz, az a töltelék, ami pedig meglepő, az maga a batyu, ami a tölteléket körbeveszi.

Szívesen készítem, mert egyszerű, szinte elronthatatlan, nagyon finom, és ami külön jó - például, ha vendégeket vár az ember és még készülődnie kell -, hogy némi előkészület után egyedül lehet hagyni egy időre. Csak a töltelék készül serpenyőben, maga a batyu már sütőben sül. Így tehát, mielőtt nekilátnék a főzőcskének, bekapcsolom a sütőt, hogy melegedjen.

Szeretek zöldségeket hámozni. Szerintem ez az egyik legjobb relax tevékenység. Miután a megtisztított gombákat megszabadítottam a héjuktól és a száruktól, majd körülbelül 1-2 gyufaszálnyi széles szeletkékre vágtam, illetve meghámoztam és nagyobb darabkákra felkockáztam a hagymát, kezdődhet a főzés.

Leveles tészta, az aduász

A leveles tészta szerintem aduász a konyhában: rengeteg mindent lehet belőle készíteni. Egyszerű, gyors. Ha ezt a receptet készítjük el, két dologra kell figyelni vásárláskor. Az egyik, hogy nehogy véletlenül édes leveles tésztát vegyünk. A másik, mivel az praktikusabb, legyen a tészta kis lapocskákra nyújtott, ne pedig egész, otthon nyújtandó tészta. Természetesen olyat is lehet választani, de úgy az előkészületek több időt fognak igényelni. Laponként csomagolt verzióból két csomaggal érdemes beszerezni, hogy biztosan elég legyen. Jó étvágyat az olaszos ízvilágú vacsihoz!

Olaszos paradicsomos-füstölt sajtos batyu

reck-batyu

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 csomag leveles tészta
  • 10 darab nagyobb gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 20 dekagramm füstölt sajt
  • 1 üveg paradicsomszósz
  • 0.5 deciliter víz
  • ízlés szerint só, bors, oregánó
  • 1 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

Kis olajon megpirítjuk a hagymát, majd mikor majdnem üveges, rátesszük a gombát. Ha a gomba puha és barna, jöhet a paradicsomszósz és a víz. Lassú tűzön hagyjuk, hadd főjön kicsit össze, majd fűszerezzük a keveréket. Én minimum 1-2 csapott teáskanál oregánót javasolnék, de mindenki kedve szerint bánjon az ízekkel. Só, bors, még némi főzőcske, majd, ha már sűrűbbé válik a töltelék, kész is.

Az elkészített tölteléket félrerakjuk. Vegyünk elő egy kisebb kerek tortaformát. Vékonyan vajazzuk ki a formát, és a leveles tésztát teregessük bele, a széleknél dolgozzuk össze. Alaposnak kell lenni, hiszen ebbe szedjük bele a tölteléket.

Ha a töltelék már a tésztában van, rászórjuk a füstölt sajtot, és elkezdjük felhajtogatni a lapokat. Érdemes egymással szemben állókkal kezdeni, de ahogy kézre esik: a lényeg, hogy végül a lapokat a széleiknél  jól össze kell nyomkodni. Az összedolgozás azért érdemel külön figyelmet, mert ez garantálja, hogy ne folyjon ki a töltelék. Maradék tésztából lehet rá sodorni, sütiszaggatóval szaggatni kis díszítést. Hogy fényes legyen, tojással átkenhetjük, illetve a díszeket is ezzel kell felragasztani.

Előmelegített sütőben addig süssük a batyut, amíg a tészta el nem készül. Számolni kell vele, hogy a töltelék nedvességtartalma hátráltató tényező lehet a tészta egyes részeinek sülésében, így jobb nem hirtelen sütni a batyut, inkább lassan. Amikor a tészta már aranybarna, kivesszük a batyut és hagyjuk hűlni. Recés élű kenyérvágó késsel vágjuk fel.

Fotó: Shutterstock 

Ezt is szeretjük