Omlós, citromos-málnás teasütemény mandulás tésztával

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Lehet, hogy nem ez az idei nyár legszebb süteménye, de hogy a legfinomabb, az majdnem biztos. Még a sütőt is megérte miatta bekapcsolni akkor is, ha harmincról harmincegy fokra emelkedett tőle a hőmérséklet a konyhában.

De harminc felett már minek számolni? Ha már úgyis megsülünk, legalább boldogan tegyük, gondoltam, meg aztán a kerti partikra is kell valami édesség, és ilyenkor nem igazán kényelmes bevetni a megszokott hűtős, tejszínes, hideg desszerteket, valami olyan kell, ami kézből, harapva ehető, ugyanakkor könnyű is, gyümölcsös és nem túl édes. 

A forró konyhát kompenzálja valamelyest az a tény, hogy nem kell sokat bíbelődni ezzel a süteménnyel, csak összekevergetni az alapanyagokat, formába önteni és bedobni a sütőbe. Ezeknek a kikeverős, kenyérformában sülős süteményeknek mindig az a veszélye, hogy esetleg fojtósak, szárazak és unalmasak lesznek.

Omlós, szaftos végeredmény

Itt fel sem merülnek ilyen aggályok, mert a mandulától, a sok tojástól és vajtól nagyon omlós lesz, a citromtól fanyar, ráadásul még málnaszemek is vannak benne. Aki pedig attól félne, hogy már-már túlzottan savanyú lesz a végeredmény, azt nyugtassa meg a cukormáz, amit a végén rácsorgatunk és mindent egyensúlyba helyez.

Citromos-mandulás sütemény málnával

málnás-citromos-mandulás - 1

Hozzávalók 8 adaghoz

a süteményhez

  • 3 darab tojás
  • 100 gramm cukor
  • 70 gramm vaj
  • 3 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál reszelt citromhéj
  • 100 gramm darált mandula
  • 70 gramm finomliszt
  • 100 gramm málna
  • 1 evőkanál sütőpor

a cukormázhoz

  • 3 evőkanál citromlé
  • 3 evőkanál porcukor
Recept idők

Elkészítés:

A tojást kikeverjük a cukorral, belekeverjük a puha vajat, majd hozzáfacsarjuk a friss citromlevet és belereszeljük a citromhéjat. Óvatosan beleforgatjuk a lisztet, a sütőport, a darált mandulát, majd még óvatosabban beleszórjuk a málnát is. Az egészet sütőpapírral bélelt formába öntjük, és 180 fokosra előmelegített sütőben körülbelül 50 percig sütjük. Amikor a közepébe szúrt tűt tisztán sikerül kihúzni, készen van. Hagyjuk kihűlni, közben pedig keverjük simára a citromlevet a cukorral, majd kenegessük a süteményre.

Fotó: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük