Ropogósra sült padlizsán mézzel: egyszerre édes és sós spanyol tapas

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nagyon nehéz elhinni, hogy a padlizsán és a méz jó barátok, pedig tényleg így van, különösen, ha előtte ropogósra vannak sütve a vékony szeletek. Ez a spanyol tapas egyáltalán nem olyan megdöbbentő, mint amilyennek első hallásra tűnik.

Azt a gyanút kelthetjük vele, mintha valaki Micimackóval szeretne megetetni valami olyan egészségeset, ami ellen ő hevesen tiltakozik - de ennél jóval többről van szó. A padlizsán sokfelé párosul édes ízekkel, az olasz caponatában például mazsola van, de sok közel-keleti ételben friss vagy aszalt gyümölcsökkel állítják párba.

Sokáig nem hittem abban, hogy a padlizsánnak jót tesz, ha előre besózzuk és állni hagyjuk. Viszont ebben az esetben ez a lépés valóban hatékony segítségnek bizonyul, mert a vékonyra szelt padlizsán így sokkal kevesebb olajat szippant magába.

Csak liszttel, kevés olajban

Van, aki szabályosan kirántja a padlizsánt ehhez a fogáshoz, tehát nem csak lisztbe, hanem aztán tojásba és morzsába is beleforgatja, én viszont azt a verziót tanultam, amiben csak lisztbe kell forgatni és nem bő olajban, csak olajos serpenyőben kisütni. 

Még jobb lesz, ha valamilyen különleges méz akad hozzá, de teljesen hétköznapival is nagyon finom lesz.

Ropogós, mézes padlizsánszeletek

padlizsán-mézzel - 1

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 500 gramm padlizsán
  • 2 teáskanál
  • 2 deciliter olaj
  • 4 evőkanál méz
Recept idők

Elkészítés:

A padlizsánt nagyon vékony szeletekre vágjuk, a szeleteket egy tálcára rakosgatjuk egymás mellé. Egyenletesen megszórjuk sóval és állni hagyjuk, míg apró vízcseppek jelennek meg a tetején. Ekkor papírtörlővel letörölgetjük és mindegyiket lisztbe forgatjuk. Egy serpenyőt felforrósítunk, kevés olajat öntünk bele, és a padlizsánszeleteket egyenként aranyszínűre és ropogósra sütjük. A tetejére mézet csorgatva tálaljuk.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük