20 perces tejfölös, poharas süti barackkal és áfonyával

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A nagy családi kedvenc, a tejfölös-poharas süti édesanyám receptje. Nagyon szerettük és szeretjük a mai napig a gyors, méregetés nélküli recepteket, úgyhogy azóta már nagymamám és jómagam is eltanultuk a receptet.

Amikor azt írom, hogy gyors és egyszerű, akkor tényleg a lehető legkönnyebben elkészíthető süteményre gondoljatok. Az hagyján, hogy csak össze kell keverni a hozzávalókat, de még méregetni sem kell, mindent a tejföl dobozával kell adagolni. 

A sütemény tésztája elképesztően puha és omlós lesz, ennek a tejföl és az a minimális mennyiségű olaj az oka, ami belekerül. Gyümölcs ide vagy oda, ezt a tésztát önmagában is ennénk napokig. Ebből a receptből egy kisebb adag jön ki, én jénaiban sütöttem, de szülinapra akár tortaformában is elkészíthető. 

Minden szezonra tökéletes recept

A sütibe bármilyen gyümölcsöt tehetünk szezontól és évszaktól függően. Mi legtöbbször meggyel sütjük, de most kísérletező kedvemben voltam, úgyhogy vettem a zöldségesnél egy nagy adag sárga húsú őszibarackot és áfonyát, és azzal készítettem. 

Télen almával és körtével a kedvenc, de befőttből is készíthető. A fűszerezése is variálható, a tésztába tehetünk egy kis vaníliát vagy fahéjat, de akár kakaót is. 

Barackos-áfonyás süti

poharassüti2

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 1 doboz tejföl (150 g)
  • 1 doboz porcukor
  • 2 doboz liszt
  • 0.33 doboz olaj
  • 3 darab tojás
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 10 dekagramm áfonya
  • 3 darab barack
Recept idők

Elkészítés:

A barackot megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, az áfonyát megmossuk.

A tejfölt öntsük egy tálba, mossuk el a dobozát, ezzel fogjuk mérni a többi hozzávalót. Adjuk hozzá a tejfölhöz a tojásokat, a porcukrot és az olajat, keverjük simára.

Keverjük össze a lisztet a sütőporral, azt is adjuk hozzá a többi alapanyaghoz. Alaposan keverjük össze, hogy sűrű, egynemű massza legyen belőle.

Öntsük a tésztát egy sütőpapírral kibélelt kisméretű tepsibe, jénaiba, esetleg nagyobb tortaformába. Szórjuk a tetejére a gyümölcsöket, picit nyomjuk őket bele a tésztába.

180 fokon, kb. 20-25 perc alatt megsül.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük