A legszívesebben őrjöngenél éhesen? Ez teljesen normális

Ács Bori 2019. július 18.

Amikor a nagycsoportos óvodás már harmadszor gurul éktelen haragba minden ok nélkül a legjobb barátjára, akkor az anya egyetlen kérdése nem az, min vitatkoztak össze, hanem hogy evett-e az óvodában uzsonnát, sőt, élelmesebb pillanataiban kérdezés nélkül ételt ad a kezébe.

Zabadüh

De ugyanez velünk is éppen így fordulhat elő, csak felnőttként megtanuljuk, hogy illik kordában tartani az érzelmeinket. Már amelyikünk - nekem több olyan barátom és rokonom is van, akihez jobb nem hozzászólni, amikor éhesek, vagy ha hisztérikus arccal jelennek meg a színen, inkább előbb enni adok nekik, csak aztán kérdezek.

Létező kifejezés 

Az angol szleng már rég kitalált egy szót arra a jelenségre, mikor a düh és az éhség egyszerre jelenik meg, illetve az éhség düh formájában tör elő. A "hunger" és az "anger" szó összevonásából született a "hanger" szó, nemrég az oxfordi szótárba is bekerült, szóval már hivatalosan is létező kifejezésnek számít, sőt. Úgy tűnik, tudományos érvekkel is sikerült bizonyítani a jelenséget, és a magyarázat nem is olyan meglepő.

hanger_1.jpg

Az agy üzemanyag nélkül nem működik

Az agyunknak sok más szervünkkel ellentétben nincsenek tartalékai, ezért amikor a vércukorszintünk lezuhan, nem kap üzemanyagot. Glükóz nélkül valódi káosz alakul ki az agyunkban, nehezebben tudunk odafigyelni a munkánkra és a tanulnivalónkra, de az érzéseinket is kevésbé tudjuk a normális mederben tartani. A test pánikba esik és stresszhormonokat szabadít fel, ugyanazokat, amelyek hirtelen stresszhelyzetekben kezdenek el keringeni. 

A génjeinkbe van kódolva

A Huffington Post által megkérdezett kutató szerint az egész jelenségért egy gén felel - és ez nem meglepő. Ha az őseink éhesen udvariasak lettek volna, valószínűleg elették volna előlük az élelmet és kihaltak volna. Az éhség és az agresszió összekapcsolódása alapvető túlélési ösztön. A baj az, hogy a 21. századi embernek már nincs igazán szüksége erre a mechanizmusra, a génjeiben viszont megmaradt, hogy így működik - ez vezethet gyakran stresszevéshez és elhízáshoz. A szakértő szerint viszont az okok ismerete nagy segítséget jelenthet új módszerek kialakításában. 

Fotó: Getty Images 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.hu/api/trackback/id/tr4014936510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.