Ecetmentes savanyú krumplifőzelék: kovászos uborkától lesz frissítő

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Néhány évvel ezelőtt nagyon menő volt, hogy minden étteremben kovászosuborka-krémleves volt a menün nyáron. Bár tényleg nagyon jól tud esni kánikulában, azért egy idő után túlzásnak éreztem a dolgot. 

Aztán a jelenség fejlődni kezdett, a kovászos uborka kísérőből, a tányér melletti szerepből egyre többször került bele egyenesen a tányérba és vállalt el fontos szerepeket a fogásokban. Azoknak is a savanyításában. Mivel a kovászos uborka nem szimplán savanyú, hanem ennél sokkal összetettebb ízt ad, ezért az általában citrommal vagy ecettel készülő ételeknek elképesztően klassz csavart tud adni.

Mindenhez jó, amit savanyítani szoktunk

Különösen főzelékekbe és levesekbe illik nagyon jól, például zöldbabhoz, krumplihoz, tökhöz, céklához, szóval minden olyan zöldséghez, amit savanyítani szoktunk. De érdemes még szezonban kipróbálni a hentes tokányt is, ami szintén friss kovászos uborkával a legfinomabb. 

Salátákba is

A főzelékeken túl egy csomó olyan saláta is van, amibe nagyon jól megy: például az orosz hússaláta, amiben főtt zöldségek mellett képez izgalmas kontrasztot, de sokan a friss uborkából készült salátákhoz is adnak egy keveset, hogy savanyúbb és intenzívebb ízű legyen.

Nem csak az uborkát magát, de a levét is felhasználhatjuk ételek savanyítására, le lehet rá cserélni a felöntő folyadék egy részét a tökfőzelékben vagy a zöldbabnál, de olyan is van, aki fröccshöz keveri - kiönteni semmiképp nem ér!

Kovászos uborkás krumplifőzelék

kovászos-uborkás-krumplifőzelék - 1

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 evőkanál vaj
  • 1 fej hagyma
  • 500 gramm krumpli
  • 2 deciliter tejföl
  • 4 darab kovászos uborka
  • 0.5 teáskanál
  • 2 darab babérlevél
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát felaprítjuk és a vajon megpároljuk. A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk, a hagymás alaphoz keverjük és felöntjük annyi vízzel, amennyi félig ellepi. Sózzuk, és adunk hozzá egy-két babérlevelet. Lefedve főzzük, míg a krumpli majdnem puha lesz, majd hozzáadjuk a felkarikázott kovászos uborkát. Beletesszük a tejfölt is, és félig leturmixoljuk a krumplit. Tálaláskor friss kaprot is adhatunk hozzá.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük