Hogy találd meg a legfinomabb bolti pestót?

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A pesto a családunkban és sok más kisgyerekes életében a legnagyobb segítség, az étel, amit minden gyerek bármilyen körülmények között megeszik, csak két darab összetevő kell hozzá, ezek közül pedig mindkettő korlátlan ideig eláll. 

Persze a hűség kedvéért itt meg kell azonnal jegyeznem, hogy az az igazi, ha házilag készítünk pestót, mozsárban, friss bazsalikomból. Viszont az embernek erre egyáltalán nincs mindig - nem is egyszerűen - ideje, hanem alapanyaga kéznél ahhoz, hogy ezt megvalósítsa, nem áll mindenkinek az ablakában egyszerre több bokor bazsalikom.

Az üveges pestók nagy része viszont sajnos egyáltalán nem hasonlít a frisshez, ami még önmagában szintén nem lenne baj, de nem is finomak. Ezért aztán egyszer csak rögeszmésen elkezdtem figyelni az összetevőket, amik elképesztő változatosságot mutatnak. 

Az eredeti recept

A pesto alapreceptje szerint a következőket kellene, hogy tartalmazza: bazsalikom, fenyőmag, parmezán vagy pecorino romano, olívaolaj, só. Fokhagyma esetenként még mehet bele, de az nem alapkövetelmény, ki így, ki úgy szereti. Ezzel szemben valójában egy csomó mindent beletesznek, amit nem kéne, maghelyettesítőket, zsemlemorzsákat, nem beszélve az adalékanyagokról és egyebekről. 

u veges-pesto 1 1

Ezektől a furcsaságoktól lesznek a pestók hol túl sósak, hol túlságosan savanykásak, túl puha vagy túlságosan durva állagúak. 

Mint minden esetben, mikor a legjobb terméket keressük, itt is muszáj összetevőket olvasni, böngészni és nem utolsósorban az árat nézni. Bár igaz, hogy ebben a termékkategóriában elképesztően logikátlan az ár-érték arány: vannak saját márkás pestók, amik finomabbak a luxuskiadásoknál. 

Ami semmiképp ne legyen a listán

Aromák, ízfokozók, tartósítószer, emulgeálószer, stabilizátor és egyéb adalékanyagok. 

u veges-pesto 1

Ami jobb, ha nincs a listán

Beletesznek olyasmit is a pestókba, amiket nem is érteni, mert nincs ott semmi keresnivalójuk. Tejpor, tej, liszt, fokhagymapor, zsemlemorzsa.

Elfogadható helyettesek

Azzal semmi baj nincs, ha az egyik magot másik magra vagy az egyik sajtot a másikra, esetleg az olívaolajat napraforgóolajra cserélik, így a kesudiós, napraforgómagos változatokat nyugodt szívvel ajánljuk. Amikor a sajtot tejporral pótolják vagy joghurtaromával, az már nagyobb baj, ezektől lesz savanyú a végeredmény, akkor már jobbak a teljesen sajtmentes verziók is.

Mint minden esetben, mikor a legjobb termék megtalálása a cél, itt is csak egy a fontos: az összetevők listája minél rövidebb, annál jobb. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük