Paradicsomtények: minden, amit a kacifántos nyári kedvencről tudni kell

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A paradicsom íze fenségesen édes, a héja roppanós és olyan lédús, hogy folyik a szánk szélén, mikor esszük. Hogy a nyári paradicsom maga a csoda, ahhoz nem fér kétség. Van azonban egy-két furcsaság a piros bogyós terméssel kapcsolatban.

Ott van például a már unásig ismételt kérdésfelvetés, hogy akkor a paradicsom most zöldség vagy gyümölcs. Hogy egyáltalán kinek jutott eszébe feldobni ezt a kérdést és miért.

A válasz rendkívül egyszerű és a lényegen mit sem változtat. Mielőtt elmerülnénk a paradicsom besorolása körüli bonyodalmakban, nézzük meg néhány hasznos tudnivalót, érdekességet a paradicsommal kapcsolatban.

Azték csodanövény

A paradicsom Közép- és Dél Amerikában őshonos. Európába a spanyol és a portugál hódítók révén került, akik, mint az újvilág egy értékes kincsét vitték haza magukkal. Így indult el a paradicsom világhódító útjára. Ma már a világon mindenhol termesztik és használják.

Az eredeti azték xitomatl elnevezés rövidítése a spanyol tomate szó, mely hasonló hangalakkal rögzült több európai nyelvben, például a franciában, németben, az angolban és az oroszban. A magyar paradicsom kifejezés is a piros bogyó dél-amerikai eredetét őrzi. Az egzotikus közép és dél-amerikai vidéket és kincseit látván a spanyol hódítók úgy vélték, ez maga a földi paradicsom. Ezért - és almára emlékeztető alakja végett - kapta a kis piros termés a Paradicsom Almája vagy paradicsomalma nevet. Ez rövidült a későbbiekben a magyar nyelvben paradicsommá. Az olasz kifejezés a mai napig őrzi az almatagot, ugyanis a pomodoro szó szerinti fordításban nem más, mint aranyalma.

para2.gif

Nem csak finom, egészséges is - A hőkezeléstől még jobb

A paradicsom remek alapanyag, melyet a nemzetközi gasztronómiában ezerféleképpen használnak fel: nyersen salátákban, főzve levesek, szószok, mártások készítéséhez használják, vagy akár aszalt formában fogyasztják.

És milyen helyesen teszik: a paradicsom ugyanis szuper egészséges. Kiemelkedően magas a C-vitamin tartalma, de található benne A-, B1-, B2- vitamin és jelentős mennyiségben karotin is. Érdekes módon - nohaa zöldségek és gyümölcsök a hőkezelés hatására tápanyagtartalmuk jelentős részét elveszítik -, a paradicsomban lévő likopin, mely a termény piros színéért is felel, jobban hasznosul sütve vagy főzve. A likopin nevű vegyület elsősorban a daganatos betegségek megelőzésében játszik fontos szerepet.

para3.gif

Zöldség vagy gyümölcs? A paradicsomvita is a pénzről szólt

A kérdésfelvetés nem új keletű és bármily meglepő, nem egy sziporkázóan izgalmas botanikai, mezőgazdasági diskurzus eredménye. Egészen másról van szó. A nagy paradicsomvita valójában csak és kizárólag egyetlen dologról szólt, a pénzről.

1883-ban az Egyesült Államokban az import zöldségekre kivetett különadó miatt indult az egész. Egy befolyásos kereskedőcsalád, hogy elkerülje a vám megfizetését, felvetette, hogy a paradicsom tulajdonképpen nem is zöldség, hanem gyümölcs, ergo, nem kell érte fizetni. A Legfelsőbb Bíróságig jutott az ügy, hosszan elhúzódva tárgyalták a kérdést botanikusok, mezőgazdászok bevonásával. Megállapítást nyert, hogy a paradicsom termése bogyótermés, ennélfogva gyümölcs, de a termesztés technológiáját tekintve egyértelműen zöldség. A paradicsomot ugyanis egyéves kultúrákban termesztik, akárcsak a legtöbb zöldségfélét. Ráadásul a köznyelvben és felhasználását tekintve a paradicsom egyértelműen zöldségféle. Ennek megfelelően a bíróság továbbra is a vám megfizetését szorgalmazta.

para4.gif

Végezetül egy szuper paradicsomos recept a hódító spanyoloktól

Aki járt már Katalóniában, az bizonyára találkozott a Pan tomaca, Pa amb Tomáquet, Pan con tomate vagy egyszerűen csak paradicsomos kenyérrel. Ez az egyszerű étek maga a mennyország. Az elkészítése felettébb egyszerű, jó alapanyagokkal isteni. Nyáridőben készítsük, mikor friss a paradicsom. Több módszerrel készíthető, én most a legegyszerűbbet közlöm.

Szóval, a paradicsomokat félbevágjuk és egy nagy lyukú reszelővel lereszeljük. A héja a kezünkben marad, erre nem lesz szükség, kidobható, a húsa pedig az edényben landol. Fél kg paradicsomból már egy jó adag készíthető. Az se baj, ha megmarad, a hűtőben jól eláll. A paradicsomreszelékhez mehet még ugyancsak reszelve 2 gerezd fokhagyma, egy csipet só és jófajta extra szűz olívaolaj ízlés szerint. Friss kenyérrel, de akár pirítóssal is isteni.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük