Sonkás-feta sajtos krumplisaláta: önmagában is laktató főétel

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A nyári recepteken ötletelve vitatkoztunk egy sort arról, hogy vajon a fetás, sonkás, tejfölös krumplisaláta mennyire könnyed étel, de én azt mondom, hogy megfelelően összeállítva nyáron is tökéletes és nem túl gyomorterhelő fogás. 

A krumplisaláta nagy kedvencem, de inkább az ecetes verziót kedvelem, a majonézes nekem túl tömény. Most mégis olyan krumplisalátát kerestem, amelyik akár önmagában is megállja a helyét, de húsok mellé is illik. 

Ebben a receptben a burgonya mellé egy kis sonka és sajt kerül, amitől elbizonytalanodtam, hogy valóban nyári ízről beszélünk-e. Annyi biztos, hogy a tejföl könnyedebb, mint a majonéz, bár ezt a sonka némiképpen ellensúlyozza. 

Nyári főételként tökéletesen megállja a helyét

Ennek ellenére ezt a salátát bátran merem ajánlani grillhúsok mellé, de a komplexitása miatt önmagában is megállja a helyét. Érdemes újkrumpliból csinálni, hogy egy kicsit frissebb legyen az összhatás. Ha még intenzívebb - és kicsit hizlalóbb - élményre vágyunk, cseréljük a sonkát baconre.

Fetás-sonkás krumplisaláta

Krumplisaláta bacon recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 kilogramm krumpli (újkrumpli)
  • 1 deciliter tejföl (20 %-os)
  • 200 gramm sonka
  • 150 gramm feta sajt
  • 2 fej lilahagyma vagy zöldhagyma
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

A krumplikat hámozzuk meg, majd vágjuk egyenlő méretű kockákra. Tegyük fel főni, addig főzzük, amíg puha nem lesz, de még nem esik szét - tegyük félre hűlni.

A többi hozzávalót vágjuk fel és keverjük a tejfölbe, ízesítsük ízlés szerint sóval és borssal. A masszát óvatosan forgassuk össze a krumplival, vigyázva nehogy összetörjön.

Azonnal tálalható, de lehűtve a legjobb.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük