Sonkás-feta sajtos krumplisaláta: önmagában is laktató főétel
A nyári recepteken ötletelve vitatkoztunk egy sort arról, hogy vajon a fetás, sonkás, tejfölös krumplisaláta mennyire könnyed étel, de én azt mondom, hogy megfelelően összeállítva nyáron is tökéletes és nem túl gyomorterhelő fogás.
A krumplisaláta nagy kedvencem, de inkább az ecetes verziót kedvelem, a majonézes nekem túl tömény. Most mégis olyan krumplisalátát kerestem, amelyik akár önmagában is megállja a helyét, de húsok mellé is illik.
Ebben a receptben a burgonya mellé egy kis sonka és sajt kerül, amitől elbizonytalanodtam, hogy valóban nyári ízről beszélünk-e. Annyi biztos, hogy a tejföl könnyedebb, mint a majonéz, bár ezt a sonka némiképpen ellensúlyozza.
Nyári főételként tökéletesen megállja a helyét
Ennek ellenére ezt a salátát bátran merem ajánlani grillhúsok mellé, de a komplexitása miatt önmagában is megállja a helyét. Érdemes újkrumpliból csinálni, hogy egy kicsit frissebb legyen az összhatás. Ha még intenzívebb - és kicsit hizlalóbb - élményre vágyunk, cseréljük a sonkát baconre.
Fetás-sonkás krumplisaláta
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm krumpli (újkrumpli)
- 1 deciliter tejföl (20 %-os)
- 200 gramm sonka
- 150 gramm feta sajt
- 2 fej lilahagyma vagy zöldhagyma
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A többi hozzávalót vágjuk fel és keverjük a tejfölbe, ízesítsük ízlés szerint sóval és borssal. A masszát óvatosan forgassuk össze a krumplival, vigyázva nehogy összetörjön.
Azonnal tálalható, de lehűtve a legjobb.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!