Répával töltött gombafejek aranybarnára pirult sajttal: könnyed nyári ebéd

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A gombát lehet imádni és utálni is, a töltött gombafejek mégis hatalmas népszerűségnek örvendenek. A gombának egy olyan jellegzetes, de mégsem túl erős íze van, amelyhez számtalan alapanyag jól passzol.

Legutóbb egy feta sajttal töltött verziót mutattunk nektek, aminek hihetetlen nagy sikere volt - ez a recept ugyanazzal a technológiával, viszont teljesen más ízvilággal dolgozik, úgyhogy érdemes adni neki egy esélyt. 

A recept újfent kolléganőmtől származik, aki mindig hihetetlenül látványos, gyors és egyszerű ételeket talál ki, amelyek sosem nélkülözik a kreativitást és sosem egyhangúak. Miután csodájára jártunk a spenótos kenyérkének, a legutóbbi nagy kedvencem ez a répával töltött gombafej lett. 

4 alapvető hozzávaló

Az alapanyagok listája elképesztően egyszerű: gomba, répa, sajt, tojás és fűszerek. Tovább lehet még cifrázni szezámmaggal vagy lenmaggal, ha kicsit izgalmasabb és még egészségesebb verziót szeretnénk, de nem kötelező. Sajtból bármilyen otthon található maradékot használhatunk hozzá, az egyetlen kitétel vele kapcsolatban, hogy ne legyen túl erős, intenzív ízű, mert akkor elnyomhatja a zöldségeket.

Répával töltött gombafejek

töltöttgombi

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 6 darab csiperke
  • 1 darab répa
  • 1 marék sajt (+ egy kevés a tetejére)
  • 1 darab tojás
  • ízlés szerint só, bors
  • ízlés szerint zöldfűszerek (majoranna, rozmaring, bazsalikom, kakukkfű, petrezselyem)
  • opcionális szezámmag vagy lenmag
  • ízlés szerint olívaolaj (kenéshez)
Recept idők

Elkészítés:

A gomba szárát eltávolítjuk, kicsit kikaparjuk a lemezkéket, hogy elférjen majd a töltelék.

A gomba szárát a durvára vágott répával együtt az aprítógépbe dobjuk, majd addig aprítjuk, amíg egészen apró, de nem pépes lesz.

Fűszerezzük a keveréket, mehet bele bármilyen zöldfűszer, de provence-i fűszerkeverékkel is nagyon finom lesz. Ha szeretnénk, szórhatunk bele egy kis szezámmagot vagy lenmagot is, de nem kötelező.

Keverjünk hozzá egy tojást, hogy egyben maradjon a töltelék, majd mehet bele a reszelt sajt is. Tegyük félre, készítsük elő a gombafejeket.

A gombafejeket kenjük le egy kis olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd töltsük be a répás masszával.

Alsó-felső sütésen, 180 fokon kb. 15 percig süssük, majd szórjuk rá a sajtot, és tegyük vissza pár percre - ha van, grillfokozatra -, hogy rápiruljon a sajt.

Fotó és recept: Kovács Csilla/Sóbors

Ezt is szeretjük