Francia lecsó padlizsánnal és cukkinivel: ez a ratatouille

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Annyira sok mindenben különbözik a mi verziónktól, sőt, verzióinktól a franciák lecsója, hogy nem is érdemes őket egy lapon említeni vagy összehasonlítgatni, a lényeg, hogy ez az egyik legjobb, legkönnyebb, leglaktatóbb húsmentes nyári fogás, még szénhidrát is alig van benne.

Lehet a ratatouille-t úgy is készíteni, mint a lecsót, egyszerűen, gyorsan, az alapanyagokat egymás után hanyagul feldarabolva, majd a lábosba dobálva. Aztán lehet sokkal kifinomultabban, ámbár időigényesebben előállítani, úgy sokkal jobb, izgalmasabb állagú és intenzívebb ízű lesz.

Nem mindegy, hogyan készülnek az elemek

A különbséget az elemek elkészítési módja okozza, ez időben annyira nem dobja meg, minőségben viszont annál inkább. A cél, hogy semmi ne legyen teljesen puha, minden tartsa meg kicsit a roppanósságát. 

Ezért aztán a padlizsánt és a cukkinit együtt besózom, majd kis adagokban, serpenyőben megpirítom. Itt nagyon fontos, hogy nem szabad a serpenyőt túlzsúfolni, különben sok levet eresztenek és nem pirulnak meg. A paprikával ugyanígy teszek, a paradicsomból pedig szószt főzök, amiben aztán a pirított zöldségeket megforgatom. 

Ne spóroljunk a zöldfűszerekkel

Fontos kiegészítője a ratatouille-nak a sok friss zöldfűszer. Mivel a képen látható étel épp egy fűszerbokrokkal tarkított kertben készült, nem volt nehéz dolgom, de akinek nem áll épp ilyen a rendelkezésére, nyugodtan használjon illatos szárított változatokat.

Ratatouille

ratatouille-kicsi

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 darab padlizsán
  • 2 darab cukkini
  • 4 darab kápia vagy kaliforniai paprika
  • 2 darab vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 400 gramm passzírozott paradicsom
  • 1 teáskanál
  • ízlés szerint friss rozmaring, zsálya, kakukkfű
  • 1 deciliter olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A cukkinit, a padlizsánt és a paprikát kockákra vágom. A cukkinit és a padlizsánt együtt megsózom, alaposan elkeverem, félreteszem. Amikor kicsit levet eresztettek, kifacsarom őket, és egy nagy serpenyőben, kis adag olajjal, kis részletekben megpirítom, majd félreteszem. Ugyanígy megpirítom a paprikát is, azt is félreteszem. A maradék olajon megfonnyasztom a felaprított hagymát, fokhagymát, hozzáadom a paradicsomot, kissé megsózom és felforralom. Amikor rotyog, hozzáadom a megpirított zöldségeket és a zöldfűszereket, és az egészet összefőzöm, de csak pár percig.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük