Roppanós, vajas rétestészta és krémes, sós túró: ez a gibanica

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A túrós töltelék a pite- vagy rétestésztával sül egybe. Én most az utóbbival készítettem, ennek több oka is volt, de erről majd később. Méltassuk előbb egy kicsit a rétesalapú süteményeket, mint a textúrák izgalmas játékát. A roppanós tészta és a lágy, sós túrókrém minden képzeletet felülmúlóan csodálatos.

A recept a családi gyűjteményből, a szürke könyvből származik, de nem az eredeti szériából. Egy megsárgult papírfecnire vésték fel, elég szedett-vedetten, nem is nagyon tudtam elolvasni, úgyhogy körbetelefonáltam az asszonyokat: a nagynénémnél volt a megoldás kulcsa, amit meg is osztott velem.

A férj kívánsága

Nagyon megörültem, ki is szaladtam a piacra, hogy beszerezzem a túrót, a tejfölt, és nekifogtam azonnal, hogy örömet szerezzek vele az én drága férjuramnak. Régóta nyaggatott ugyanis, hogy csináljak neki sós túrós, rétestésztás süteményt, de a nevére sajnos nem emlékezett. Egy szerbiai barlangász túrán evett olyat, azóta gyakran eszébe jutott az az isteni péksütemény.

Helyben vagyunk, gondoltam, a gibanica túrós is, sós is, rétes is, nemzetiségét tekintve szerb. Ez csak az lehet.

A fogadtatás

A gibanica elkészült és isteni lett. Megcsináltam a szerb barlangász rétest - így vezettem fel. Csábos pillantások közepette tálaltam fel a férfinak és vártam a hatást, a túláradó lelkesedést, a dicsérő szavakat. Már amikor elé raktam, gyanúsan nézett, aztán megkóstolta, elismerően hümmentett. Igazán jó lett. Megevett egy hatalmas szeletet, még egyszer kért. Én dagadtam büszkeségtől. Majd amikor befejezte, ennyit mondott. Jó lett Fruzsika, de ez nem az a sütemény. És rosszul emlékeztem, nem Szerbiában, hanem Albániában mentünk akkor barlangászni.

Gibanica

giba1.gif

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 500 gramm túró
  • 2 deciliter tejföl
  • 1.5 deciliter olívaolaj vagy napraforgóolaj
  • 5 darab tojás
  • 1 csipet só és bors
  • 2 zacskó réteslap
  • 100 gramm vaj
Recept idők

Elkészítés:

A túrót villával összetörjük, majd a felvert tojásokat, a tejfölt, az olajat, a sót és a borsot hozzáadjuk. Lágy masszát kell kapnunk.

A tepsit kiolajozzuk. Az aljába fektetünk egy réteslapot, amit a tepsi oldaláig felhajtunk. A lap tetejét nagyon vékonyan megkenjük olvasztott vajjal, még egy lapot fektetünk rá, amit szintén megkenünk vajjal, arra jön még egy lap. Három lapot tegyünk félre. A végén ugyanezzel a módszerrel fedjük majd be.

A többi réteslapot nagyobb darabokra vágjuk. A darabokat egyenként megforgatjuk a túrós masszában, majd lazán összegyűrve szorosan egymás mellé ültetjük a tésztagalacsinokat a tepsiben. Mikor a tepsi megtelt, a maradék masszával nyakon öntjük az egészet.

A három egész lapot vajjal kenve rétegezzük a gibanica tetejére. Az utolsó lap szélét benyomkodjuk, végezetül azt is megkenjük vajjal. Előmelegített sütőben, 180 fokon, nagyjából 30 perc alatt készre sütjük. A lényeg, hogy az esetlegesen keletkező lé teljesen elforrjon, a teteje pedig szép pirult legyen.

 Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük