Lágy, remegős tejpite lédús, édes szilvával: könnyed nyári finomság

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tejpite vagy clafoutis az egyik kedvenc édességem, elképesztően gyorsan össze lehet állítani és a tésztája semmihez sem fogható. Olyasmi, mint a sült tej, nem véletlen az elnevezése.

Néztünk már kakaós és kanalazható verziót is, minden a liszt és a tej arányán múlik. Igaziból ez az a recept, amit nem lehet elrontani: ha több lisztet adagolunk hozzá, sűrűbb tejes tésztát kapunk, ami finomabb bármelyik piskótánál, ha kevesebbet, akkor lágy, puha, pudingszerű tésztát. 

Lédús gyümölcsből

A tejpitét bármivel ízesíthetjük, legyen az bármilyen szezonális gyümölcs, bár érdemes lédúsat választani, hogy belesüljön a tésztába a leve. Ebbe a verzióba édes szilva került, ezzel vetélytársa akadt a nagy kedvenc szilvás pitének. 

Az egyetlen dolog, amire figyelni kell, hogy ne süssük túl a tejpiténket. Az a jó, ha lágy, puha, könnyed, állagra hasonlítani fog a flanhoz, csak kicsit sűrűbb lesz. A formát ki kell vajazni és meg kell szórni cukorral, így a desszert alja egy kicsit karamellizálódni is fog.

Szilvás tejpite

tejpiterecept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 1.25 bögre tej
  • 4 darab nagy tojás
  • 0.33 bögre barna cukor
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 csipet
  • 0.5 bögre liszt
  • 4 darab szilva
  • ízlés szerint vaj (kikenni a formát)
  • ízlés szerint kristálycukor (megszórni a formát)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Vajazzunk ki egy 23 cm-es torta- vagy piteformát, majd szórjuk meg egy kristálycukorral.

Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét. A tejet, tojást, cukrot, vaníliát, sót és lisztet keverjük csomómentesre, akár robotgéppel is keverhetjük.

A szilvákat magozzuk ki, majd vágjuk vékony szeletekre. Helyezzük őket a piteforma aljára, majd öntsük rá a tésztát. Körülbelül 30-40 percig süssük, ha a teteje aranybarna, készen van.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük