Így készül a Rigójancsi, a legcsokoládésabb hagyományos sütemény

Szász Eszter 2019. augusztus 13.

Kevés tradicionálisabb cukrászsüteményt ismerek a Rigójancsinál. Annak ellenére, hogy nem kedvelem a krémes desszerteket, ezt a süteményt nagyon szeretem. Biztosan azért, mert szinte csak csokoládéból áll, nemcsak a krémje, hanem a piskótája is. 

Azt mondják, hogy legerősebben az anyai nagymamáink génjeit visszük tovább - az biztos, hogy süteményekben egyforma volt az ízlésünk. 

A Rigójancsi története

A sütemény neve Rigó Jancsi prímáshoz köthető, aki egy párizsi étteremben zenélt, amikor megpillantotta Clara Ward, Caramane-Chimay hercegnőt, az amerikai milliomos E. B. Ward egyetlen lányát, Joseph Caraman-Chimay belga herceg feleségét. Nem elég, hogy meglátta, hanem elcsábította, majd feleségül is vette. A történetet óriási érdeklődés övezte, még az Országos Hírlap, amelynek Mikszáth Kálmán volt a főszerkesztője, is tudósított a válóperről. Rigó Jancsi egy pesti cukrászdában örvendeztette meg szerelmét a csokis, krémes süteménnyel. A cukrász, aki készítette, a prímásról nevezte el a süteményt. 

rigo_jancsi.jpg

Két változata van

A süteménynek két változata ismert: az egyik csokoládés tortalapokból áll, amelyek közé tejszínhabos csokoládékrém kerül. A másikban kétféle töltelék van, egy tejszínhabos csokoládékrémes és egy tiszta tejszínhabos. Abban mindkettő megegyezik, hogy a tetejükre sötét csokimáz kerül. Én, csokoládérajongó lévén, az előbbit készítettem el.

Fotó: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.hu/api/trackback/id/tr9614869888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.