Kívül-belül tele van gyümölccsel ez a hideg, nyári tejberizs

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tejberizs nálunk olyan megunhatatlan univerzális sztárétel, mint a paradicsomleves és a túrógombóc, minden héten napokig tudná enni az egész család télen és nyáron is. Csakúgy, mint az előbbieket, ezt is nagyon hamar meg tudom unni, ezért muszáj volt feldobni valamivel.

A család többi tagjával ellentétben, akik nem átallanak rengeteg kakaóport, sőt, mogyorókrémet tenni rá, én nagyon sok gyümölccsel szeretem.

Látványos, csupa gyümölcs desszert

Most a tejberizs gyümölcsrizses kiadását sikerült teljesen kimaxolnom úgy, hogy nemcsak belekevertem a gyümölcsből, hanem hozzá is turmixoltam belőle, így a rizst bevonó ragacsos massza is színes és gyümölcsös lett. Látványra és ízre is nagyon nyári és elképesztően jól mutat. 

Most málnával készítettem, de bármilyen más bogyóssal el tudom képzelni, akár őszibarackkal is. A legjobb, ha még kerül rá egészben is a gyümölcsből, de az lehet akár másféle is, például, mint a képen látható málna-barack kombináció.

Hígabbra főzzük

Valamivel hígabbra kell beállítani, mint ahogy a tejberizst szoktuk, mert hűlés közben még szív magába nedvességet és összeáll a rizs. 

Nyári gyümölcsrizs

gyümölcsrizs - 1

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 200 gramm kerek szemű rizs
  • 1 liter tej
  • 300 gramm málna (vagy más gyümölcs)
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

A rizst feltesszük főni a sóval és annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Amikor magába szívta a rizs a vizet, hozzáadjuk a tejet és a cukrot, majd nagyon alacsony lángon, kevergetve főzzük, míg a rizs meg nem puhul. A málnát leturmixoljuk egy pici tejjel, és a kész rizshez öntjük. Kis tálakba adagoljuk, gyümölcsdarabokkal díszítjük és teljesen lehűtjük.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük