Ebédek, vacsorák 500 forintból - Nem kell sokat költeni a boldogsághoz

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Néha bele sem gondolunk, mekkora különbségek lehetnek egy tál házilag elkészített étel költsége és ugyanennek az étteremben vagy akár kifőzdében megvásárolt ára között, pedig nagyon nem mindegy, hogy ezer vagy ötszáz forintból hozunk össze egy ebédet.

Olcsónak tűnik, mikor a menzán megveszünk egy adag zöldborsófőzeléket rántott hússal ezerkétszáz forintért, pedig ha egy pillanatig belegondolunk, otthon ugyanennyi pénzből nem egy, hanem három adagot is készíthetünk. A legnagyobb spórolási lehetőségek az otthoni főzésben vannak, még úgy is, ha beleszámoljuk a befektetett időt és energiát. 

A felismerés pillanata

Eszembe sem jutott összehasonlítani a költségeket, míg egy játszótéri beszélgetés során egy apuka el nem mesélte annak a hihetetlen történetét, hogyan készített először tojásos nokedlit. A kisfiával éppen ebédet készültek venni a sarki kifőzdéből, és mikor látták, hogy a napi menü tojásos nokedli, természetesen gondolkozás nélkül amellett döntöttek. Aztán ugrott csak be neki, hogy ennek az ételnek mennyire megdöbbentően alacsony az alapanyag költsége, így inkább hazamentek és összedobtak egy adagot ugyanannyiból, amennyit a kifőzdében hagyott volna, csak nem egy, hanem négy emberre, és nagyon örültek maguknak.

finomfo zele k1

Ennek a forradalmi felismerésnek nyomán szedtük össze most azokat az ételeket, amik nagyon olcsón és egyszerűen összedobhatók otthon, annyira, hogy kár őket megvenni a kifőzdében, ráadásul a házi, ugyebár, mindig ezerszer jobb.

Főzelékek

Nem meglepő, hogy a legolcsóbban az idényzöldségekből készült főzelékek és levesek lesznek előállíthatók. Most, hogy szezonja van a fejtett babnak, zöldbabnak, káposztának, paprikának, paradicsomnak, cukkininek, padlizsánnak, nyilván ezek kerülnek előtérbe, most például a legjobb ár-érték arányú étel a lecsó és annak változatai. Vannak olyan alapanyagok, amelyek egész évben olcsók, mint a cékla, a sárgarépa vagy a krumpli, ezekből az alapokból rengetegféle főzelék, leves és saláta dobható össze.

dsc 2392 1

Olcsóbb húsok

Húsból nem csak egészség- és környezettudatos, de anyagi szempontból is megéri kevesebbet venni, de abból sem kell mindig a legdrágábbat választani. A különböző darált húsokból készült fasírtok például elég spórolósan összehozhatók, nem beszélve a belsőségekről és a méltatlanul lebecsült csirkeszárnyról, amiből kedvenc gyors húslevesünk is készül.  

Pizzák és tészták

A házi pizza nem csak zseniális, de elképesztően olcsó is, egy nagy adag kijön körülbelül 300 forintból még akkor is, ha jóféle paradicsomot és mozzarellát teszünk rá. Hasonló a helyzet az egyszerűbb tésztákkal, a paradicsomossal, a káposztással, krumplissal, a túróssal vagy a klasszikus bolognaival, ezekből ráadásul nehéz jót találni, nem beszélve a már fent említett tojásos nokedliről.

szilvas-gomboc2

Édességek

Az édes tészták a legtutibb spórolós fogások, a szilvás gombóc, aminek a tésztája egy az egyben megegyezik a nudliéval, vagy a nagyon hasonló gnocchi, ami pedig olyan elegáns, hogy eszünkbe se jutna, mennyire kevés pénzből ki lehet hozni egy adagot. Egy hegynyi palacsintához sem kell sokat költeni, a harmadnapos kifliből készült mákos guba pedig nem csak az ünnepekkor lehet jó ötlet, nagyanyáinknál ez is a második fogást helyettesítő főételek közé tartozott, ahogy például a rizskoch is ezt a célt szolgálta gyerekkorunkban.

Spórolós ebéd- és vacsorareceptek tőlünk

Tojásos nokedli salátával

Pizza

Kovászos uborkás krumplifőzelék

Kelkáposztafőzelék

Zöldborsófőzelék

Bundás kenyér

Császármorzsa

Palacsintatorta

Szilvás gombóc

Gnocchi

Fotók: Ács Bori/Sóbors 

Ezt is szeretjük