20 konyhai trükk, ami megkönnyíti az életed: apró segítségek

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ezek és az ehhez hasonló tippek már számtalanszor könnyítették meg a munkámat a konyhában: apróságok, mégis hatalmas segítségek. Lehet, hogy vannak köztük olyanok, amiket már ismertetek, lehet, hogy ki is próbáltatok már párat,  de akkor is érdemes végigolvasnotok ezt az összeállítást.

A konyhai trükköknek se szeri, se száma, akár egy 100 elemből álló listát is lehetne írni belőlük, de én most a 20 - szerintem - legjobb tippet gyűjtöttem nektek össze. Lássuk is a listát! 

1. Ha zöldségeket vagy húsokat kellene összevágnunk, de csúszkál a vágódeszkánk, tegyünk alá egy darab papírkéztörlőt vagy konyharuhát, szuper kis tapadásgátlóként funkcionál.

2. Ti se szeretitek a pizzát megmelegítve? Rakjatok a mikróba egy pohár vizet is a pizzaszelet mellé, és akkor olyan lesz az eredmény, mintha most érkezett volna meg a pizzafutár. 

3. A lágyabb állagú ételeket, sajtokat ne késsel, hanem fogselyemmel vágjuk fel, úgy nem fognak szétcsúszni a szeletek. 

konyhai-tippek2

4. Megvettük hónapokra előre a krumplinkat, de elkezdett csírázni? Tegyünk mellé pár darab almát, az lassítja a folyamatot. 

5. Ha szeretnénk vajas kenyeret enni, de jéghideg, kemény a vajunk, akkor kövessük a következő instrukciókat. Töltsünk meg egy poharat forró vízzel, hagyjuk benne egy percig, hogy átmelegedjen az üveg. Öntsük ki a vizet, tegyük rá a poharat a vajunkra fejjel lefelé, és hagyjuk így pár percig. Az eredmény egy puha vaj lesz, ami nem túl olvadt.

6. Tudtátok, hogy egy befőttesüveggel is lehet tejszínhabot készíteni? Tegyünk egy doboz habtejszínt a befőttesüvegbe, adjunk hozzá 1 teáskanál vaníliaaromát és 1 evőkanál porcukrot, majd rázzuk össze jó erősen az egészet. A végeredmény egy tökéletes tejszínhab lesz. 

7. Fagyasztott banánból fagyi? Tegyünk a mélyhűtőbe banándarabokat, majd turmixoljuk le őket. Szuper, krémes állagú fagylaltot kapunk, amit bármivel ízesíthetünk.

konyhai-tippek3

8. Ha megszáradt a kenyerünk, tegyük bele egy tepsibe, öntsük le vízzel, és dobjuk be a 160 fokra előmelegített sütőbe 8 percre. A végeredmény olyan lesz, mintha most jöttünk volna a pékségből.

9. Ha szeretnél télen is valódi zöldfűszereket használni, akkor vedd meg frissen őket nyáron, szedd le a leveleiket, és tedd be őket a mikróba 20 másodperces intervallumokra. Addig tedd vissza őket (forgassuk át párszor), amíg ki nem száradnak. Ha már teljesen szárazak, akkor össze tudjátok őket könnyedén morzsolni, és tehetitek is félre télre. 

10. Mindjárt megérkeznek a vendégek, de nem elég hidegek még az italok? Csavarjunk köréjük vizes papírkéztörlőt, és így tegyük be őket a fagyasztóba, sokkal gyorsabban le fognak hűlni.

11. Önts a jégkockatartóba olívaolajat, tegyél bele tetszőleges zöldfűszereket, majd tedd az egészet a mélyhűtőbe. Sütésnél vagy főzésnél elég egy kockát a serpenyőbe dobni belőle.

konyhai-tippek

12. Szeretnéd valami extrával meglepni a rokonokat, barátokat? Csinálj csokikelyhet! Olvassz meg csokoládét, majd márts bele egy felfújt lufit. Várd meg, amíg megszilárdul a csoki, és utána szúrd ki a lufit. Készen is van az ehető kelyhünk. 

13. Ha nálatok is van olyan a családban, aki sok zsírral szeret főzni, akkor ez a tanács jól fog jönni. Dobj pár jégkockát az ételbe, a zsír össze fog állni kanalazható gömböcskékké a hideg hatására. 

14. Te sem tudod főzés/sütés közben hova tenni a szakácskönyvet? Félsz, hogy koszos lesz? Vegyél elő a ruhásszekrényedből egy csíptetős vállfát, és fogd meg azzal a szakácskönyv két oldalát, majd akaszd fel a konyhaszekrényedre. 

15. Ha nem szeretnéd, hogy kifusson a tej vagy a víz a lábasból, tegyél a tetejére keresztben egy fakanalat, ez meg fogja akadályozni a balesetet. 

konyhai-tippek4

16. Ha nem szeretnél könnyezni hagymavágás közben, tedd a hagymákat a fagyasztóba 15 percre, mielőtt nekiállsz vágni. Garantált lesz a siker. 

17. Belement a tojáshéj véletlenül a tálba? Vizezd be az ujjadat, könnyedén rá fog tapadni a héj, nem kell hosszú percekig szenvedni vele.

18. Neked is csíp a szád, miután csípős ételeket eszel? Ha ezt nem szeretnéd, akkor evés előtt kend be az ajkad szőlőzsírral. 

19. Ha nem szeretnénk, hogy a banán gyorsan megrohadjon, akkor ahogy hazaértünk a boltból, szedjük szét a "banántömböt", és egyesével tároljuk a banánokat. Így sokkal több ideig maradnak frissek. 

20. Hogyan vágjuk össze a paprikát? Ehhez megmutatjuk Gordon Ramsay verzióját: 

Fotók: Shutterstock 

Ezt is szeretjük