Így szabaduljunk meg hatékonyan a grillrácsra tapadt szennyeződésektől

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nyáron, főleg ha kertes házunk vagy telkünk van, a grill szinte mindennapos használatba kerül. A grillezés szuper családi, baráti program, ami nem ér véget akkor, amikor az utolsó falatot is eltüntettük a tányérról. 

A grillezés bizony nem egy gyors program. Az ételek előkészítése és maga a grillezés is eltart egy jó darabig, nem is kell és nem is lehet elkapkodni a folyamatokat.

Hiába ettünk meg mindent, jobb, ha nem dőlünk hátra azonnal vagy kezdjük meg a délutáni sziesztát, mert utána kétszer annyi munkánk lesz a tisztítással. A grillrácsra ragadt ételt és kormot érdemes minél gyorsabban letakarítani, mert ha rászárad, akkor sikálhatjuk, súrolhatjuk napestig. A grillezéshez használt eszközökkel ugyanez a helyzet, ne várjunk sokáig, áztassuk őket meleg vízbe, majd mossuk el. 

Nincs idő a pihenésre

Miután befejeztük a sütögetést, várjuk meg, míg langyosra hűl a rács. Ekkor egy erős kefével kaparjuk le az odasült  maradékot. Ha a grillsütőnk kerámiabevonatos, akkor csakis sárgaréz-bevonatú kefével súroljuk, mert az nem karcolja meg. Ha a grillsütőnk öntöttvas, akkor sütés előtt olajozzuk be rendesen, hogy ne rozsdásodjon be. A legegyszerűbb, ha mindenhol bespricceljük a rácsot. 

grill tisztitas

Érdemes a következő grillezés előtt is megtisztítani a rácsot úgy, hogy üresen felforrósítjuk, majd hagyjuk langyosra hűlni. Az otthagyott, odaégett maradék nemcsak a következő sütéssel készült ételek ízét teheti tönkre, hanem az elszenesedett ételmaradék az egészségünkre is káros hatással lesz. 

Könnyítsük meg a tisztítást

Ha sütés előtt valamilyen zsiradékkal bekenjük a grillrácsot, akkor utána könnyebb lesz a tisztítás. Az ecetes, savas közeg nagyon jól oldja a zsiradékot és az odaégett maradékokat. A grillrácsot vegyük le és fújkáljuk be almaecettel. Ha még meleg a grillrács, egy félbevágott vöröshagymával is le tudjuk szedni a piszkot. 

Évente kétszer, vagyis a grillszezon előtt tavasszal és a szezon után ősszel érdemes egy nagytakarítást végezni.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük