Főtt tojás a vízforralóban? Kipróbáltuk, működik-e, ha épp nincs tűzhely a közelben

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A mikrohullámú sütővel ellentétben a vízforralóm nagyon jó barátom. Nem csak teafőzéshez hasznos, de felgyorsítja a rizs- és tésztafőzést is, sőt, még ezeken kívül is sok mindenre jó a konyhában. 

Vízforralóval a tészta és a rizs főzési ideje tényleg csak tíz plusz két perc, ami számos vonyító, éhes gyerek jelenléte esetén sokat számít.

Sok kollégiumi vagy munkahelyi konyha kizárólag vízforralóval rendelkezik, sőt, ha nyaralni megyünk, gyakran előfordulhat, hogy az apartmanunkban sem lesz ezen kívül más elektronikai felszerelés. Éppen ezekre a helyzetekre gondoltunk, mikor ki akartuk próbálni, vajon lehetséges-e tojást főzni egy vízforraló segítségével. 

Sikeres volt a kísérlet

Mivel a vízforraló csak felforralja a vizet, majd lekapcsol, itt a forráspontot elért víz hőjét használjuk fel a tojás hőkezelésére. A vízforraló viszonylag lassan hűl le, így a körülbelül tíz percig benne hagyott tojás éppen az általunk kedvelt, úgynevezett dzsem-jellegű tojássárgákhoz vezet, úgyhogy sikeres volt a kísérlet.

fo tt-toja s-vi zforralo 1

Lépésről lépésre

  • Nekem 1,7 literes a vízforralóm, ebbe négy tojást tettem bele egyszerre, de egy egyliteresbe inkább csak kettőt tennék.
  • Felöntöttem annyi vízzel, amennyi bőségesen ellepte őket, majd bekapcsoltam a vízforralót.
  • Amikor a vízforraló lekapcsolt, ránéztem az órára, és attól a perctől kezdve 13 percig számoltam vissza. 
  • Ekkor nagyon óvatosan és lassan leöntöttem a vizet a tojásokról. 
  • Hideg vizet öntöttem a forralóba, és miután kezelhető hőmérsékletűre hűltek, kihalásztam őket. 
  • Nagyon hideg vízbe tettem a tojásokat hűlni. 

Előzmények

Korábban kipróbáltuk, hogy lehetséges-e buggyantott tojást készíteni a mikróban, az eredményekről itt olvashattok. 

Fotó: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük