Karfiolos-cheddar sajtos tócsni: karakteres ízek egy könnyű fogásban

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A karfiol és a cheddar sajt zseniális páros. A karfiol enyhe, natúr, viszonylag semleges ízéhez nagyon jól passzol a cheddar sajt karakteres, jellegzetes íze, tökéletesen kiegészítik egymást.

Erre akkor jöttem rá, amikor elkészítettem a karfiol mac'n'cheese-t, az utóbbi idők legnagyobb kedvencét. Elkezdtem további receptek után kutatni, amelyekben a cheddar és a karfiol párosa hasonlóképpen érvényesül, így bukkantam rá erre a tócsnira.

Az elkészítése nem bonyolult, annyi munka van csak vele, míg a sajtokat lereszeljük, illetve a karfiolt előfőzzük, utána már gyerekjáték az egész: mindent összekeverünk, majd egy kis zsiradékon kisütünk. 

Ettől lesz ropogós

Nem mondom, hogy más sajtokkal nem lesz finom, nyugodtan reszeljük bele, amit a hűtőben találunk, de érdemes legalább egyszer cheddarból is elkészíteni. Liszt nem kerül bele, zsemlemorzsa tartja össze az alapanyagokat, amelyet lecserélhetünk panko morzsára is, ha ropogósabb élményre vágyunk. 

Karfiolos-cheddar sajtos tócsni

karfioltócsnirecept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 1 fej karfiol
  • 1 bögre cheddar sajt (reszelt)
  • 0.25 bögre parmezán sajt
  • 2 darab tojás
  • 1 bögre zsemlemorzsa
  • 0.5 teáskanál olasz fűszerkeverék
  • ízlés szerint cayenne-bors
  • ízlés szerint
  • 0.25 teáskanál fokhagymapor
  • ízlés szerint olaj (sütéshez)
Recept idők

Elkészítés:

Szedjük a karfiolt rózsáira, forrásban lévő, enyhén sós vízben főzzük őket, amíg puhák nem lesznek. Szűrjük le, majd tegyük őket egy aprítógépbe. Addig aprítsuk, míg rizsszerű nem lesz.

Keverjük össze az apróra vágott karfiolt a sajtokkal, tojással, zsemlemorzsával és a fűszerekkel, míg egynemű massza nem lesz.

Vékonyan olajozzunk meg egy serpenyőt, hevítsük fel, majd öntsünk bele kisebb adagokat a karfiolos masszából. A tócsnik mindkét oldalát 3-4 percig süssük, mikor aranybarna, készen van. Tejföllel kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük