Így készül nagymamám kakaós, tejszínhabos, sűrű jegeskávéja

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Minden szabályt felülír, olyan ütős, mint egy desszert, mégis imádjuk nagymamám szupererős, szupersűrű jegeskávéját. Meleg napokon felér egy uzsonnával és egy desszerttel együttvéve.

Azt hiszem, nem is kávénak kéne nevezni, hanem valamilyen kávés, habos jeges csokoládénak. De ebben az esetben valamiféle édességre asszociálna az, aki még nem kóstolta, pedig a nagyi varázsitalának lényege a keserűség. A kávé és a cukrozatlan kakaó is kesernyés inkább, mint édes, és a frissen vert, lágy tejszínhabba is csak nagyon minimális cukrot teszünk, hogy megmaradjon a saját íze.

A kakaót főzni kell

Az elkészítése nem nagy kaland, pedig a régimódi módszerrel kell hozzá kakaót főzni, fazékban kikeverve, majd egy éjszakát várni rá, míg lehűl. 

Fel is ébreszt kicsit, le is hűt, de súlyos is, mintha tortát ettünk volna. Ez az az eset, amikor vasárnap délután az ember meggondolja magát, és mégiscsak lefekszik egy kicsit aludni.

Kávés, jeges kakaó

jeges-kv-kakao - 1

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 4 darab presszókávé
  • 4 deciliter tej
  • 4 teáskanál cukrozatlan kakaópor
  • ízlés szerint cukor
  • 4 evőkanál frissen felvert habtejszín
Recept idők

Elkészítés:

Megfőzünk 4 adag erős presszókávét. Kis lábosban elkeverjük a kakaóport egy kevés cukorral, adunk hozzá egy kis tejet, simára keverjük, majd folyamatos keverés közben csorgatjuk hozzá a maradékot. Kevergetve felmelegítjük, míg a kakaó egészen fel nem oldódik. Elkeverjük a kávéval, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Lágy, frissen felvert tejszínhabot kanalazunk bele, úgy isszuk.

Fotó: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük