Így készül nagymamám kakaós, tejszínhabos, sűrű jegeskávéja
Minden szabályt felülír, olyan ütős, mint egy desszert, mégis imádjuk nagymamám szupererős, szupersűrű jegeskávéját. Meleg napokon felér egy uzsonnával és egy desszerttel együttvéve.
Azt hiszem, nem is kávénak kéne nevezni, hanem valamilyen kávés, habos jeges csokoládénak. De ebben az esetben valamiféle édességre asszociálna az, aki még nem kóstolta, pedig a nagyi varázsitalának lényege a keserűség. A kávé és a cukrozatlan kakaó is kesernyés inkább, mint édes, és a frissen vert, lágy tejszínhabba is csak nagyon minimális cukrot teszünk, hogy megmaradjon a saját íze.
A kakaót főzni kell
Az elkészítése nem nagy kaland, pedig a régimódi módszerrel kell hozzá kakaót főzni, fazékban kikeverve, majd egy éjszakát várni rá, míg lehűl.
Fel is ébreszt kicsit, le is hűt, de súlyos is, mintha tortát ettünk volna. Ez az az eset, amikor vasárnap délután az ember meggondolja magát, és mégiscsak lefekszik egy kicsit aludni.
Kávés, jeges kakaó
Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 darab presszókávé
- 4 deciliter tej
- 4 teáskanál cukrozatlan kakaópor
- ízlés szerint cukor
- 4 evőkanál frissen felvert habtejszín
Elkészítés:
Fotó: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!