Sokmagvas, ropogós keksz: az emésztésünknek is jót tesz

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Múltkor eléggé kiborultam, mert nem volt otthon semmi ropogtatnivaló. Többször is ellátogattam a speizba, nézegettem a különféle csokikat, édes kekszeket, de valahogy egyik sem volt szimpatikus. 

Tudom, ilyenkor gyümölcsöt kellene enni, de van, amikor igenis valami ropogósra, táplálóra vágyunk. Én nem is vagyok kifejezetten édesszájú, sokszor inkább sósat ennék. A chips nem jön számításba, így maradnak a sós kekszek, krékerek. Azokat szeretem, amelyek táplálók, egészségesek, magában sem túl szárazak, de mártogatósokhoz is passzolnak. 

Ha diétásnak nem is diétás, de egészséges

Nagyon szeretem a különféle magvakat. Az embernek van egy olyan képzete, hogy minél magvasabb valami, annál egészségesebb és persze annál kevésbé hizlal. Sajnos az olajos magvak nem hizlalnak kevésbé, de legalább a szervezetünknek jót tesznek.

Ebben a kekszben lenmag, tökmag és napraforgómag van, amelyből a lenmag többek közt serkenti az emésztést, a tökmag jó hatással van az immunrendszerre, gazdag A-, B-, K -és C-vitaminban, mindezt kevesebb zsiradékkal teszi, mint a többi mag. A napraforgómag pedig tele van vassal, magnéziummal, foszforral, kalciummal, szelénnel, cinkkel és rézzel. De nem csak ezekkel finom, tehetünk bele mákot vagy chia magot is. 

Sokmagvas, ropogós keksz

magvas ropogtatós recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 100 gramm zabpehely (nagyszemű)
  • 100 gramm tökmag (tisztított)
  • 30 gramm lenmag
  • 50 gramm napraforgómag
  • 30 gramm szezámmag
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál méz
  • 1 teáskanál
  • 1 evőkanál langyos víz
Recept idők

Elkészítés:

A magokat és a zabpelyhet tegyük egy tálba, keverjük össze, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, és várjuk meg, amíg a zabpehely megszívja magát. Közben az olívaolajat, a sót és a mézet keverjük össze langyos vízzel.

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, öntsük rá a masszát, és takarjuk be egy másik sütőpapírral. Egy sodrófával nyújtsuk ki ízlés szerinti vékonyságúra

A felső papírt vegyük le, tegyük be a tepsit a sütőbe, és süssük meg a kekszünket. A fele időnél váltsunk légkeveréses funkcióra. Addig hagyjuk bent, amíg az oldala picit piros nem lesz. Vegyük ki, hagyjuk kihűlni.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük