Az 5 legjobb diéta 50 felett: serkentik az agyműködést és a zsírégetést

Dieta-50-felett-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A legtöbb 50 év feletti nő olyan, hosszú távon is tartható diétát keres, amely jótékonyan hat a szív- és agyműködésre, és a hormonális változások megélésében is támogatja őt.

A Healthline magazin szakértői csapata összegyűjtötte azt az 5, általuk legjobbnak ítélt diétát, amelyet a változókorral járó években a legtöbb 50 év feletti nőnek érdemes lehet beépíteni az életébe.  

Ezek a diéták mind megfelelnek az alábbi szempontoknak:

  • könnyen követhetők: egyszerűen beszerezhető alapanyagokból épülnek fel, és nem igényelnek étrend-kiegészítőket,
  • könnyen módosíthatók egyéni preferenciák és táplálkozási igényeknek megfelelően,
  • nem korlátozók: nem kell egész élelmiszercsoportokat kizárni az étrendből,
  • kiegyensúlyozott tápanyagtartalom jellemzi őket – egészséges zsírokkal, fehérjékkel és minőségi szénhidrátokkal,
  • tudományosan bizonyítható a hatásosságuk.
Dieta-50-felett-1

Mediterrán diéta

A mediterrán diéta az egyik legegészségesebbnek értékelt diéta szinte mindenki számára, nem csak az 50 év feletti nőknek. A Görögországban és a Dél-Olaszországban élő emberek étrendjét veszi alapul, amely sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes értékű gabonát tartalmaz, és az olívaolaj az elsődleges zsiradékforrás. 

A diéta főként növényi alapú, de visszafogott mennyiségben halat és tejterméket is tartalmaz, kismértékben pedig a tojás, a szárnyasok és a vörös húsok is megengedettek. Ha ezt az étrendet követed, nálad is csökkenhet a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség és a mentális hanyatlás valószínűsége. Emellett a mediterrán diéta 30%-kal csökkenti az elhízás kockázatát a peri- és posztmenopauzás nők esetében.

Dieta-50-felett-3

DASH-diéta

Egy 2017-es felmérés szerint a szívroham az egyik vezető halálok az 50 feletti nőknél, amely fő kiváltója a magas vérnyomás. A DASH ( Dietary Approaches to Stop Hypertension) diéta lénye éppen abban rejlik, hogy a magas vérnyomás kialakulását és kezelését helyezi előtérbe. 

Olyan élelmiszerek fogyasztását javasolja, amelyeknek alacsony a sótartalmuk, és bővelkednek kalciumban, káliumban és magnéziumban – vagyis olyan ásványi anyagokban, amelyek vérnyomáscsökkentő hatásúak. A diétában alkalmazott alapélelmiszerek a zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak, csonthéjasok, halak és szárnyasok. Tiltólistásak a vörös húsok, az édességek és a feldolgozott húsfélék.

Dieta-50-felett-4

Flexitáriánus étrend

A flexitáriánus étrend részben vegetáriánus, ami azt jelenti, hogy túlnyomó részben növényi alapú, de esetenként nem tiltja a húst, tojást, tejterméket és a halat. Elsődleges célja, hogy növelje a rost- és növényi fehérjék fogyasztását, ugyanakkor pedig a diéta követői (az állati összetevők által) könnyebben hozzájussanak a létfontosságú vashoz, kalciumhoz és omega-3 zsírsavakhoz. 

A simán növényi alapú táplálkozással összehasonlítva a flexitáriánus diéta könnyebben biztosítja ezeket a tápanyagokat, amelyek az 50 év feletti korosztály számára kiemelkedően fontosak a normál testsúly és az egészséges szívműködés fenntartásában, valamint a cukorbetegség megelőzésében.

Dieta-50-felett-5

MIND-diéta

A nem és az életkor elsődleges rizikófaktornak számítanak a demencia kialakulásában, amelyben a nők nagyobb mértékben érintettek. A MIND-diétát kifejezetten azzal a céllal alkották meg, hogy csökkentse az Alzheimer-kór és az egyéb, életkorfüggő mentális betegségek kialakulásának valószínűségét. A MIND egy mozaikszó, azaz a Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay rövidítése, és ahogy a neve is sugallja, a mediterrán és a DASH-diéta olyan elemeit ötvözi, amelyekről bizonyított, hogy támogatják az agy egészséges működését. 

Olyan élelmiszerek fogyasztását hangsúlyozza, mint a teljes értékű gabonák, a bogyós gyümölcsök, a leveles zöldségek, a hüvelyesek, az olajos halak és az olívaolaj. A sült ételek, a vörös húsok, a vaj, a sajt és az édességek pedig tiltólistásak.

Dieta-50-felett-2

Intuitív étkezés

Abban az esetben, ha már számtalan diétát kipróbáltál, de egyik sem vált be, akkor számodra az intuitív étkezés lehet a megoldás. Mivel a korlátozó diéták sok esetben nem kívánt mellékhatásokkal járhatnak (életminőség csökkenése, étkezési rendellenességek, súlyingadozás stb.), éppen egy „diétaellenes” program hozhatja el a sikert.

A étkezési forma lényege, hogy nem javasol semmiféle korlátozást az alapanyagok terén vagy azok mennyiségében, ehelyett arra tanít meg, hogy hogyan vedd észre a szervezeted jelzéseit. Ezáltal tisztábban láthatod, hogy mikor vagy valóban éhes, és mikor élsz át olyan negatív helyzeteket, amelyek evésre késztetnek, akkor is, ha valójában nincs szükséged táplálékra. Az intuitív étkezésről és a további pozitív hatásairól ebben a korábbi cikkünkben olvashatsz bővebben.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük