Hihetetlen, mennyire egészséges a brokkoli - Ezért érdemes gyakran fogyasztani

brokkolicover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A brokkoli megosztja az embereket, vannak, akik rajongásig imádják, míg mások köszönik, nem kérnek belőle. Az utálat oka az lehet, hogy rosszul készítik, ha ugyanis túlfőzik, kellemetlen állaga és illata lesz.

Érdemes azonban próbálkozni vele, megtalálni azt az ízvilágot, elkészítési módot, ételkombinációt, amiben örömmel fogyasztjuk majd a vitaminbomba zöldséget.

Miért ajánlott a gyakori fogyasztása?

A brokkoli rózsája és levelei tele vannak ásványi anyagokkal, vitaminokkal, de rostokban is bővelkednek. Kutatók szerint többféle rákbetegség, továbbá az áttétképződés megelőzésében is szerepet játszik, ezért érdemes lenne beiktatni a napi étrendünkbe. Alacsony kalóriatartalma miatt - ami mindössze 34 Kcal/100 gramm – sportolók és diétázók körében is népszerű zöldség.

Vitamintára gazdag, megtalálható benne a kellő C-vitamin, az A- és B-vitamin több fajtja, de a K-vitamin készlete is bőséges, illetve E-vitamin, kalcium, magnézium, cink és vas is rejlik benne. Magas vérnyomással küzdőknek nagyon ajánlott a fogyasztása, javítja a vérkeringést, hatásos vérszegénység ellen, és ha ennyi nem lenne elég, kellő energiával is feltölti szervezetünket.

Emésztési problémákkal küzdők bátran fogyaszthatják, habár rokona a káposztaféléknek, a brokkoli nem terheli a gyomrot, könnyen emészthető. 

brokkolict

Mire és hogyan használjuk?

Vásárlásnál törekedjünk friss, színben pompázó fejeket beszerezni, a rózsái és levele is fogyasztható. Főzés előtt mindig alaposan, nagyon gondosan mossuk meg a rózsákat, apró rovarok könnyen megbújhatnak a növényben.

A brokkolit változatosan készíthetjük el, remekül illik könnyű salátákba, levesekbe, csőben sültekbe, tésztás ételekbe és izgalmas köreteket is kihozhatunk belőle. A lényeg, hogy ne főzzük túl, úgy elveszíti értékes tápanyagait és az íze sem lesz jó. A rózsák amúgy is hamar megfőnek, a szárnak van több időre szüksége.

A brokkolirózsákat forrásban lévő vízben kb. 8 perc alatt készre főzhetjük, leveléből akár főzeléket is készíthetünk. Fedezzük fel, használjuk bátran és minél többször ezt az izgalmas, egészséges zöldséget.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük