Így őrizheted meg a cukkini vitamintartalmát: 7 ötlet a felhasználására
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Rántott csirkemell hagymás bundában: ezután csak így készíted
Ropogós
Joghurtos-banános kosárka sütés nélkül: mogyorós csoki borítja
Sütőtökös-ricottás kagylótészta: különleges ebéd az őszi hangolódáshoz
Sütőben sült, töltött tortilla: pulykahús kerül a tésztába
Sűrű házi szilvalekvár: bevált receptet mutatunk
Így tárold a főtt ételeket: szuper praktikákat mutatunk
A cukkini rendkívül egészséges, melyből sokféle finomság készíthető. Jólesik párolva, és nyersen is érdemes kipróbálni.
Az uborkafélék családjába tartozó cukkini íze semleges, épp ezért nagyon könnyű főzés és sütés során alkalmazni, édes és sós ételek is készíthetők belőle.
A cukkini 95%-a víz, ezért hidratálás szempontjából is figyelemre méltó. Rengeteg ásványi anyag és vitamin található benne, ezek miatt is érdemes beépíteni az étrendbe. Béta-karotin- és C-vitamin-tartalmának hála védi az érfalat, a szív barátja, gyulladáscsökkentésre is jó, A-vitamin-tartalma miatt a szemre is áldásosan hat.
A zöldségből sok minden készülhet, de ha kifejezetten az a cél, hogy megmaradjanak az áldásos hatásai, akkor fontos a feldolgozás módja. Tény, hogy finom rántva vagy sok-sok sajttal rakottasként elkészítve, de az egészség szempontjából nem az ilyen fogások a legjobbak.
Most kifejezetten olyan ötletek kerülnek terítékre, melyekben a cukkini minden értéke megmarad. Egészséges, alakbarát tippek, melyek diéta idején is aranyat érnek.
Nyersen is fogyasztható
A cukkini rengetegféleképpen készülhet:
- Vékonyan szeletelve szuper saláták alkothatók belőle.
- Érdemes kipróbálni a cukkinitésztát, melyben a zöldség tölti be a tészta szerepét, bármilyen szósszal kínálva csodás.
- Reggeli zöldturmixba is kerülhet, mivel a cukkini íze gyenge, így nagyon könnyen párosítható más zöldségekkel és gyümölcsökkel.
- Szép vékonyra darabolva magában is rágcsálható, és valamilyen mártogatós is kerülhet mellé.
- A zöldség párolva is fantasztikus, ötletes köretek készülhetnek belőle. Bátran forgasd egybe rizzsel vagy más párolt zöldségekkel.
- Amíg még tart a nyár, grillen sütve is próbáld ki, ennek hiányában serpenyőben, de arra figyelj, hogy csak leheletnyi olajon piruljon!
- A cukkiniből isteni lepény és fasírt is készülhet, ezeket a legjobb forró levegős gépben vagy sütőbe tolva elkészíteni.
Nyers cukkinisaláta
Hozzávalók 4 személyre
- 1 adag citromos vinaigrette a leírásban szereplő recept szerint
- 3 kisebb zsenge cukkini
- 1 kis lila hagyma nagyon vékonyan felszeletelve
- 1 csokor friss bazsalikom apróra vágva
- 50 g pirított fenyőmag
- 0.25 tk. só
- 0.25 tk. bors
Elkészítés:
Először készítsük el a citromos vinaigrette-et az ebben a receptben szereplő leírás szerint. Tegyük hűtőbe, hogy az ízek kissé összeérjenek.
A cukkiniket mossuk meg, töröljük szárazra, és zöldséghámozóval vágjuk őket vékony csíkokra.
Adjunk hozzá minden más hozzávalót, tetszés szerint locsoljuk meg a vinaigrette-tel, és azonnal fogyasszuk.
Fotók: Getty Images