Az édesburgonya finom és egészséges, most adunk néhány tippet, miket készíthetsz belőle

édesburgonyacover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az édesburgonya csak nevében és gumója miatt köthető a krumplihoz, egyébként a burgonyavirágúak és szulákfélék családjába tartozik. A különleges színű batátát Kolumbusz Kristóf hozta be Európába.

Az édesburgonya népszerűsége töretlen, nem csak a tudatos táplálkozás híveinek körében hódít, egyre többen szeretik a különleges színű és ízű zöldséget. 

Rengetegféle ételbe belecsempészhetjük, ezáltal pedig sok-sok jó dolgot vihetünk be a szervezetünkbe: az édesburgonya szénhidrátban, béta-karotinban gazdag, de tartalmaz C-, B1-, B2-, B6- és E-vitamint, de ásványi anyagokban sincs hiány, kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, réz és cink is található benne.

Vásárlásnál nem árt nyitva tartanunk a szemünket és alaposan megvizsgálnunk az édesburgonyát. A jó batáta héja feszes, nem ráncos. Vásárlás után pár napig nyugodtan tárolhatjuk a zöldséget, érdemes a kamrában tartanunk, a krumplihoz hasonlóan bánjunk vele.

Mi minden készülhet belőle?

Ahogy már említettem, a krumplihoz hasonló a felhasználása, ezért püré, sült hasáb alapja lehet, de van, aki a jó öreg rakott burgonyát készíti batátával.  

Pampuska is készülhet belőle - az édesburgonyától nem csak az íze különlegesebb, a tészta színe is rácsodálkozásra bírja a kóstolót. Van is egy édesburgonyafánk-receptünk, melyet fahéjas cukorban forgatunk meg.

Szépek és ízesek

Az édesburgonyát párosíthatjuk különleges fűszerekkel, például curryvel, citromfűvel, kókusztejjel és gyömbérrel. Különleges ázsiai fogásokat készíthetünk belőle, amelyek ínyenc barátainkat, családtagjainkat biztosan leveszik a lábukról. Próbáljátok ki ezt a thai csirkés édesburgonyalevest.

Egyszerűen tepsiben sütve

Akik még életükben nem ettek édesburgonyát és kíváncsian megkérdik, „mégis milyen az íze?”, általában azt a választ kapják, édeskés, hasonló a sárgarépához vagy a tökhöz. Ezzel nem is hazudnak, épp ezért nagyanyáink módszerét választva kockázva, félbevágva vagy egészben sütve, sütőben készítve is finom, tetszőlegesen fűszerezve. Nekünk is van egy juharszirupos verziónk, amit grillen is el lehet készíteni, de ezt a baconös-hagymás változatot is érdemes kipróbálni.

édesburgonya2ct

Egészséges rágcsálnivalónak is tökéletes

Bár sokan szeretjük a chipseket, rajongás ide vagy oda, akik egészségesen szeretnének táplálkozni, nem kérnek az olajos burgonyaszirmokból. Helyette zöldségchipsekre teszik a voksukat. Érdemes kipróbálni ezt a receptet, ami mindenféle adalékanyagtól mentes.

Tartalmas reggelit is készíthetünk belőle

Bizony, méghozzá liszt nélkül. A batáta zöldségekkel és sajttal keverve muffinformában készül, kihagyhatatlan, tartalmas napindító, amiből még a gyerekek is repetáznak majd. Érdemes kipróbálni!

A gasztrovonalon túl

Érdekes, hogy még mi mindenre használják az édesburgonyát: Dél- Amerikában ruhát festenek vele, egyetemi kutatók pedig bioüzemanyag előállításában kísérleteznek az édesburgonyával.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük