Fehérjét nem csak hússal vihetünk a szervezetünkbe: ezeket a zöldségeket fogyaszd
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Manapság egyre többet találkozni vegetáriánus, illetve vegán életmódot követőkkel, és a húsevőkben joggal merül fel a kérdés: hús és tejtermékek fogyasztása nélkül megkapja a szervezetünk a szükséges fehérjét?
Szervezetünknek három tápanyagra van szüksége - szénhidrátra, zsírra és fehérjére. A fehérje elnevezés több aminosavból felépülő összetett vegyületet takar. A legjobb fehérjeforrások közé a csirkét, pulykát, halat, tojást és a tejtermékeket soroljuk, pedig bőven találni olyan zöldségeket is, amelyeknek a fogyasztásával kellő fehérjét vihetünk a szervezetünkbe.
Lencse
A török konyha népszerű szereplője a lencse, ami nem is meglepő, hiszen nem csak finom, de sok vitaminban is bővelkedik, több fajtája közül válogathatnak a főzni szeretők. A lencse tele van A-, B6-, B12-, C-, és D- vitaminnal, valamint vas, kalcium és magnézium is található benne, és akkor még nem is említettem, micsoda fehérjebomba: 100 gramm főzött lencsében 18 gramm protein található.
Brokkoli
Az egyik legegészségesebb zöldség, amely két táborra osztja az embereket: egyesek szeretik, mások utálják, pedig nem ártana minél többet fogyasztani. A brokkoli valódi vitaminbomba, változatosan használhatjuk, készíthetünk belőle levest, köretet vagy Hulk smoothie-t, vagyis brokkolis turmixot, amiért biztosan hálás lesz a szervezetünk. Egy csészényi 3 gramm fehérjét tartalmaz.
Borsófélék
Egy újabb apró, de hasznos hüvelyes, tele van A-, B-, C-vitaminnal, valamint foszforral, vassal, folsavval, de rostokban is bővelkedik. Remek fehérjeforrás, fél csészényi adag 4 gramm fehérjét tartalmaz.
Gomba
A gomba remek zöldség, gyakorlatilag bármit készíthetünk belőle. Rostokban és antioxidánsokban gazdag, fehérjetartalma figyelemre méltó. 100 grammnyi gomba 5 gramm fehérjét tartalmaz, ami rizzsel vagy más magas fehérjetartalmú étellel kombinálva már bőven elegendő lehet.
Babfajták
A latin konyha nem véletlenül élteti a babot, a lencséhez hasonlóan sok fajtája áll rendelkezésünkre, remekül kombinálható, változatos ételeket készíthetünk belőle, és rengeteg hasznos tápanyagot juttathatunk velük a szervezetünkbe. Bőséges tárházából a fehérjetartalma a kiemelkedő, különösen a szójababé: egy csésze szójabab egy 180 grammos csirkemell fehérjetartalmával vetekszik.
Tökmag
Remek csemege, focimeccsek és filmnézések közben nélkülözhetetlen. Azt azonban kevesen tudják, hogy egy bögre tökmag fehérjetartalma egy darab tojáséval egyezik meg.
Fotók: Getty Images