A köhögés természetes ellenszere a hársfatea: így és ezért fogyaszd gyakran

Hársfatea cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hársfatea az egyik leggyakrabban használt gyógyital, ha megfázásról vagy influenzáról van szó, de más panaszok csillapítására is érdemes kipróbálni.

A hárs vagy hársfa nemzetség a mályvafélék családján belül a hársfaformák alcsaládba tartozik. A Kárpát-medencében a hársfafajok közül három található meg, ezek a nagylevelű hárs, kislevelű hárs és az ezüst levelű hárs.

A nagy- és kislevelű hárs gyógyászati jelentőséggel bír, ezek virágai bővelkednek hasznos vegyületekben. A hársfatea szárított hársfavirágból készül, melybe olykor levelek és kéregdarabok is kerülhetnek. Az ezüst hárs viszont méreganyagot tartalmaz, ezért fogyasztása tilos! 

Mire jó a hársfatea?

Nátha és megfázás idején különösen érdemes bizalmat szavazni a kellemes zamatú teának, mivel izzasztó hatású, lázcsillapító, köptető, nyákoldó és a köhögést is csillapítja. A hársfatea enyhíti a hörghurutos panaszokat, egyaránt hatásos légúti hurut és hasi hurut kezelésére is. Antioxidáns hatású flavonoidtartalma miatt erősíti az immunrendszert és a szívre is jótékonyan hat.

Hársfatea ct3

Emésztési panaszokra is segítség, erősíti a gyomrot, enyhíti a gyomoridegességet. Gyulladáscsökkentő és vértisztító, enyhe vizelethajtó és méregtelenítő hatással is bír. A népgyógyászat depresszió ellen is ajánlja, nyugtatja az idegeket, álmatlanság ellen is bevethető és a fejfájást is csillapítja.

A növényből nem csak tea készíthető, ízületi fájdalmak esetén kádfürdő is tökéletes belőle. A hársfavirágból készült fürdő a bőrnek is jót tesz, illetve hajápolásnál is érdemes neki bizalmat szavazni.

Hársfatea ct1

Hársfatea készítése

Gyógyszertárakban filteres kiszerelésben is beszerezhető, a csomagoláson fel van tüntetve az elkészítése. Ha nem filteresből, akkor szárított virágból is megfőzheted. Ha te így próbálnád ki, akkor 1 evőkanálnyi mennyiséget 2 dl vízzel forrázz le, takard le egy tányérral, és hagyd így állni 10 percet, majd szűrd le és kortyold el. A teához érdemes 1-2 teáskanálnyi mézet is keverni.

Nátha vagy más betegség esetén napi háromszor ajánlott fogyasztani. Ha emésztési panaszokra iszod, akkor mindig étkezés után fogyassz a gyógyitalból. A tea hidegen is kínálható, de megfázás esetén melegen érdemes kortyolni.

Hársfatea ct2

Mellékhatások

Áldásos hatásai ellenére nem mindenkinek ajánlott a fogyasztása: az alacsony vérnyomással küzdőknek és a szívbetegeknek érdemes az orvosukkal konzultálniuk a tea napi mennyiségéről. Kismamáknak is ajánlott az orvosuk véleményét kikérniük a gyógyteával kapcsolatban.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük