Honnan tudod, hogy túl sokat iszol? Négy jel, amire figyelni kell
Kis adagban gyógyszer?

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az emberek legnagyobb része "társasági ivónak" vallja magát, vagyis jellemzően egyedül nem piálnak, csak barátokkal, családdal, kollégákkal. Mi a baj ezzel? Csak annyi, hogy a "társasági" igen mást jelenthet, attól függően, hogy kit kérdezünk.

Valakinek a társasági ivás heti két pohár bor a barátokkal. A másiknak talán az a 4-5 sör, amit egy buliban megiszik. A harmadik pedig úgy véli, amikor kedden és csütörtökön a munka utáni lazításon legurít két gintonicot, meg persze az a kemény szombat este, amikor buli van.

Mikor válik ez problémává?

A valódi társasági ivásnak nincs hatása az életünkre. Nem okoz problémát otthon vagy a munkahelyen, nincs hatása a családunkra, az egészségünkre, a baráti viszonyainkra, és semmiképpen sem okozhat pénzügyi vagy jogi problémákat - fogalmazott Brad Lander, az Ohio Egyetem orvosi addiktológiai kutatója a Huffington Postnak

shutterstock 305140964

Ha csak társaságban iszol, viszont ott elég sokat, akkor bizony lehet, hogy már ingoványos területre tévedtél. A határt

  • férfiak esetében napi 4 vagy heti 14 ital fölött,
  • nőknél pedig napi 3 vagy heti 7 ital fölött szoktuk meghúzni - tette hozzá Lander.

Négy intő jele van annak (mennyiségtől függetlenül!!!), hogy az ivás kezd problémássá válni: 

  • ha akkor is iszol, amikor pedig okod lenne rá, hogy ne tedd, például gyógyszert szedsz
  • ha iszol, pedig bűntudatod van miatta
  • ha nem vagy képes betartani az alkoholfogyasztásod csökkenésére vagy felfüggesztésére vonatkozó fogadalmaidat
  • ha megtévesztesz másokat az ivással kapcsolatban, például nem mondasz igazat arról, mennyit ittál, ha társaságban sunyiban gurítasz le még egyet, ha dugdosod az alkoholt, vagy ha kifogásokat keresel, hogy elmehess inni. 

Alapvetően: ha bárki szembesít az ivással kapcsolatos viszonyoddal, akkor a statisztikák szerint igen nagy eséllyel valóban alkoholproblémáid vannak.

Magyarországon tragikus az alkoholhelyzet

Tetszik vagy sem, az alkohol az ország legtöbb áldozatot szedő kábítószere, ráadásul szinte az egyetlen, amelynek nem csak a fogyasztásába, hanem orvosi segítség nélkül még az elvonási tüneteibe is valóban bele lehet halni. És a becslések szerint minden ötödik magyarnak vannak alkoholproblémái.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) adatai szerint hazánk tragikus helyzetben van: kiugróan magas az alkoholfogyasztás miatti idő előtti halálozás, és az egy főre jutó alkoholfogyasztás is. 

shutterstock 734375566

Csaknem minden ötödik magyarnak (17,7 százaléknak) van alkoholproblémája, a társadalom csaknem tizede pedig konkrétan alkoholista. Ezek a számok az Európai régióban egyébként lényegesen kisebbek: 7,5 és 4 százalék.

A legfrissebb (idén publikált) adatok szerint minden 15 évnél idősebb magyar évente több, mint 10 liter tiszta szesznek megfelelő alkoholt fogyaszt, ugyanezt sörre, borra, pálinkára felszorozva meglehetősen nagy számot kapunk.

Bár a KSH szerint az alkoholisták száma az elmúlt két évtizedben csaknem a harmadára esett vissza, ezt az adatot érdemes fenntartásokkal kezelni, az egy főre jutó alkoholfogyasztás ugyanis jóval kisebb mértékben csökkent (a legnagyobb adatot 2002-ben mérték, ez évi 12,39 liter tiszta szesz volt, vs: 10,4 liter most) ez idő alatt.

A csinos statisztikák egyik magyarázata az lehet, hogy a hivatalos adatot a májzsugorban meghaltak száma alapján szorozzák vissza, és az elmúlt évtizedekben sokat javultak a terápiás lehetőségek. Ugyanakkor az is igaz, hogy a 80-as években regisztrált adatokhoz képest (fejenként kb: 16 liter tiszta szesz/év) valóban jelentős a csökkenés.

Ezt is szeretjük