Tudod, melyik kukába kell dobni a nejlonharisnyát?

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A Felelős Gasztrohős sajtóeseményén jártunk, ahol a cégeknek tervezett csapatépítő játékokat próbálhattuk ki - az úgynevezett PróbatÉtelt. 

A kalandpálya lényege, hogy a munkavállalók játékos, interaktív formában ismerkedjenek meg a környezetbarát étkezéssel és annak előnyeivel. A PróbatÉtel célja, hogy a fenntartható táplálkozás bekerüljön a napi beszédtémák közé a munkahelyi közösségen belül, ezáltal a közeg támogatóvá váljon, a közös gondolkodást pedig közös cselekvésre lehessen váltani. A projekt az Innovációs Technológiai Minisztérium támogatásával valósult meg. 

PróbatÉtel

A PróbatÉtel elnevezés egy hatállomásos kalandpályát takar. Bár a kalandpálya elsősorban cégeknek és munkavállalóknak készült, a Felelős Gasztrohős Alapítvány szeretné az oktató játékokat a gimnázium felső osztályába is elvinni. A pályán 30 résztvevő tud egyszerre játszani, kisebb csapatokban kell végigjárniuk az állomásokat. A játék végén fenntartható, szezonális menüsorral zárul a PróbatÉtel. A program körülbelül kétórás, de mi most egy gyorsított verzióját játszottuk le. Az eredetei változatban vannak olyan feladatok, amiket bekötött szemmel vagy hangutasítás alapján kell megcsinálnia a csapattagoknak, úgyhogy egy igazán szórakoztató, de mindeközben tudatos csapatépítő játék. 

felelosgasztrohos4

A feladatok között van szelektív hulladékgyűjtős, és bár azt hittem, ez lesz a legegyszerűbb, nem is voltak olyan egyértelműek a válaszok: a hungarocell, a harisnya és a szaloncukorpapír jelentette a legnagyobb nehézséget, és mint kiderült, mindhárom a kommunális hulladékgyűjtőbe megy. Teszteltük, hogy tudjuk-e melyik gyümölcsnek mikor van szezonja, illetve olyan feladat is volt, hogy egy-egy import alapanyagot milyen hazai alapanyaggal tudnánk lecserélni. A játék végén a "zöld sorskeréken" környezetbarát étkezéssel kapcsolatos tanácsokat pörgettünk ki, amit beépíthetünk a mindennapjainkba. Én a "mindig annyi ételt vegyek csak, amennyi el is fogy" tanácsot kétszer is kihúztam, úgyhogy azt hiszem, erre duplán is oda kell figyelnem.

felelosgasztrohos3

A Felelős Gasztrohősről

A Felelős Gasztrohős célja a fenntartható, egészséges étkezés támogatása. Abban hisznek, hogy a környezetbarát gasztronómiai megoldásokkal zöldebbé és egészségesebbé tehetjük az étkezéseinket, s ezáltal jót teszünk magunkkal és környezetünkkel is. Hét éve működik az alapítvány, ez alatt az idő alatt számtalan környezettudatos kampányuk volt, mint a szívószálmentes augusztus, a műanyagmentes piknik vagy az "ebédelj ehető tányérból" projekt. Ők találták ki a fenntartható vendéglátók minősítést, honlapjukon követhetjük a minősítést elnyert éttermek listáját.

Nem csak a cégekre és az iskolákra gondoltak, a Gasztrohős Palánták program az ovisokat szólítja meg. A foglalkozások  során a gyerekek megtudhatják, hogy miért fontos, hogy honnan származik az étel, amelyet megeszünk, miért jó, ha kevés csomagolást viszünk haza és inkább piacon vesszük a gyümölcsöt a szupermarket helyett. Megismerkednek a hulladékszelektálás és a komposztálás folyamatával is. A foglalkozás végén az ültetés vagy a textilszatyor-nyomdázás közül választhatnak.

felelosgasztrohos

Az alapítvány nagyon aranyos és hasznos ajándéktárgyakat árusít, ezekből megcsodálhattam párat a sajtóeseményen is. Olyan szuper naptárakat árulnak, amelyekben minden hónap mellett fel vannak tüntetve apró grafikákkal a szezonális gyümölcsök, de a naptár zöld- és vacsoratippekkel is ellát. A másik nagy kedvencem a bababody volt, olyan vicces feliratokkal, mint: "hozzáadott édesítőszert nem tartalmaz" vagy "házi tejet csak közeli forrásból". Ezek megvásárlásával az alapítvány munkáját támogathatjuk, a bodyk megvételével például az ovisprogramot segítjük.

Fotók: Felelős Gasztrohős Alapítvány, Sági Zsófia/Só&Bors

Ezt is szeretjük