Így dobd fel a klasszikus lasagnét: 3 szuper ötletet mutatunk
Cikkek
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Ropogós
Tepsis sült zöldségek: citromos-fokhagymás szószban készülnek
Körtés morzsasüti gyömbérrel fűszerezve: képtelenség neki ellenállni
Házi sült paprika télire: az édes, füstös ízvilág rengeteg ételt feldob
30 perces édesburgonyás lencsesaláta: mustáros öntet kerül rá
Kiadós rakott tészta csirkével és brokkolival: szaftos és finom
Hús nélkül, gombával és zöldségekkel is készülhet lasagne, sőt, a megszokott tésztát is kicserélheted valami másra.
Az olasz konyha egyik világhírű tésztaétele a szaftos lasagne, mely hagyományosan bolognai raguval és besamelmártással készül. A közismert kedvenc sokféle változat szerint kipróbálható, ha nyitott vagy az újításokra, akkor érdemes letesztelned lasagneötleteinket.
A lasagne akkor az igazi, ha jó szaftos: érdemes akár dupla adaggal készíteni, mivel hűtőben 2-3 napig gond nélkül eláll, felmelegítve pedig olyan, mintha frissen készült volna. A tartalmas fogás a fagyasztást is bírja, kisebb adagokra osztva érdemes a mélyhűtőbe pakolni, így amikor szükség van rá, egyszerű az újramelegítése.
Hús nélküli változatok
Ahogy már említettem, a lasagne húsos bolognai raguval készül. Azonban a raguban a darált húst lecserélheted lencsére, babra vagy gombára. A gombás változatban akár többféle gombát is használhatsz, úgy még izgalmasabb.
A klasszikus raguban a paradicsom dominál, azonban helyette tejszínnel felöntve is kipróbálhatod. És ha már tejszín, akkor spenóttal is készülhet, nagyon jól passzol hozzá.
Receptötletek:
Besamel helyett sok sajt!
A klasszikus lasagnében fehér mártás is helyet kap, méghozzá kétféle módon. A mártás felét a bolognaihoz szokás keverni, a maradékot pedig a rétegek közt elosztani, vagy a lasagne tetejére önteni (ki hogy szeretné). Ha ezt túl időigényesnek találnád vagy nem szeretnél annyit mosogatni, akkor besamel helyett reszelt sajttal gazdagítsd a rétegeket. A kedvenc sajtod mellé ricottát is tehetsz, mint ebben a ricottás-sült zöldséges lasagnében.
Cseréld le a tésztát
A lasagne vékonyan nyújtott házi tésztával az igazi, de ezt elkészíteni időigényes. Szerencsére a boltban sokféle lasagnetésztát találni, van olyan, amit csak rétegezni kell, míg mást ki kell főzni. Ha pedig a helyzet úgy kívánja, másfajta tésztával is elkészítheted, akár magyarosan, ha kockatésztával kerül a sütőbe. A különlegesebb ízélményért réteslapokat is használhatsz, vagy palacsintatésztával próbáld ki, akár mutatós palacsintatornyot is kreálhatsz.
Ha pedig teljesen gluténmentesen készítenéd, tészta helyett cukkinival vagy padlizsánnal dobd össze.
Tejszínes-gombás lasagne
Hozzávalók 6 személyre
- kevés olívaolaj
- 800 g gomba
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál liszt
- 500 ml főzőtejszín
- só ízlés szerint
- fehér bors ízlés szerint
- 1 késhegynyi szerecsendió
- 500 g lasagnetészta
- 400 g mozzarella
- 100 g cheddar sajt
Elkészítés:
Egy kevés olajat egy magas falú fazékban hevítsünk fel, majd dobjuk rá a megtisztított, tetszés szerint felaprított gombát, és pirítsuk 10-15 percig. Ezután keverjük a gombához a finomra aprított hagymát és a zúzott fokhagymát. Pirítsuk 1-2 percig, majd szórjuk rá a lisztet, keverjük el, és a tejszínt is adjuk hozzá.
A gombát és a tejszínt forraljuk egybe, közben fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval.
A lasagnetésztát főzzük meg a csomagoláson írtak szerint.
Vegyünk elő egy jénait vagy egy tepsit, és kezdjük el benne rétegezni a lasagnét. Először 1-2 evőkanálnyit tegyünk a tejszínes gombából, erre helyezzük rá a tésztát, majd ismét jöhet a gomba, amit szórjunk meg reszelt mozzarellával. A rétegezést folytassuk addig, amíg az alapanyagok engedik. Arra figyeljünk, hogy az utolsó réteg tetejére is jusson kevés a tejszínes gombából, majd a tetejét szórjuk meg reszelt cheddar sajttal.
A lasagnét toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük 30-35 percig. A sütési idő sütőtől is függ, ezért a fél szemünket tartsuk rajta.
Fotók: Getty Images