Loptál már sajtot? Nem vagy különleges! Tíz döbbenetes tény az élelmiszerek világából
Tudtad, hogy a gyümölcsökön található matrica ehető?

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Táplálkozás. Mindennap eszünk, sőt, többször is, mégis olyan keveset tudunk azokról a dolgokról, amiket a szánkba helyezünk. Összeszedtünk néhány meglepő tényt az étkezésről, egy részükkel alighanem eddig is tisztában voltál, másokról most hallottál először, sőt, olyan is lesz, ami túl hülyén hangzik ahhoz, hogy igaz legyen. Pedig az.

1. Oroszországban csak 2011 óta számít a sör alkoholnak

Meglepő tény, hogy Oroszországban 2011 előtt azok az italok, amelyeknek nem érte el az alkoholtartalma a 10%-ot, (mint például a sör is), üdítőitalnak számítottak. Egy idő után azonban rájöttek, hogy ez így nem lesz jó, és az alacsony alkoholtartalmú italokat is ellenőrzés alá vonták – elsősorban a fiatalok alkoholizálásának visszaszorítása, és népegészségügyi okok miatt.

2. A leggyakrabban ellopott élelmiszer a sajt

Nyilvánvalóan a legmeglepőbb tény ebben a felsorolásban, hogy az élelmiszerek közül a sajtokat lopják el a leggyakrabban. A világ összes sajtjának 4 százaléka kerül a gaz sajtrablók kezére – amiből egyenesen következik, hogy valahol a világon lennie kell sajt feketepiacnak, bár az is lehet, hogy csak finom a sajt, de drága, és sokan úgy tartják, hogy jobb a sajtot ellopni, mint kifizetni. Helytelen.

lopott sajt

Fotó: Shutterstock

3. A banán bogyótermésű, a szamóca viszont nem

Ez is elég durva tény, mondhatni, egy ökölcsapás az agynak: a banán, a padlizsán, vagy az uborka növényrendszertani értelemben bogyónak számít, a szamóca, a szeder vagy a kökény viszont nem. Na jó, ez angolul sokkal jobban hangzik, mert minden „bogyó” angolul valamiberry, ehhez képest tényleg egy kognitív disszonancia, hogy nem bogyó a bogyó. Azért nekünk is időbe telik majd feldolgozni, hogy a banán egy bogyó, lássuk be.

4. Hallani lehet, ahogy nő a rebarbara

Egy ősi módszer szerint ha rebarbarát sötét helyen termesztik, akkor azt hiszi, hogy tavasz van, és így természetellenesen nagyra nő. Olyan nagyra, és olyan gyorsan, hogy hallani lehet, ahogy növekszik, közben ugyanis pattog.

5. A pisztácia képes a spontán gyulladásra

Úgyhogy, ha nagyobb mennyiségű pisztáciát kell szállítanod, jobb, ha felkészülsz rá!

6. A gyümölcsökön használt matrica ehető

Komolyan. Ezért nem kell megijedned, ha véletlenül lenyeltél egyet az almáddal, mert a gyümölcsmatricák nem mérgező, viszont ehető anyagból vannak. Ami persze nem jelenti azt, hogy meg is kell enned.

apple-83083 1280

Fotó: Pixabay

7. Az egészséges ételek tízszer annyiba kerülnek, mint az egészségtelenek

Legalábbis Angliában, és egységnyi energiára (kcal) vetítve. Mondjuk, mi sem vagyunk sokkal jobb helyzetben, ha összehasonlítjuk egy fehér kenyér, és egy teljes kiőrlésű rozsos kenyér árát, elég szembetűnő a különbség. Szóval, ha érdekelt volna, hogy miért van annyi túlsúlyos ember, akkor itt az egyik lehetséges válasz.

8. Így találták fel a szendvicset

Ezt a sztorit biztosan ismerted: a történet lényege, hogy Sandwich grófja, John Montagu éppen egy maratoni kártyajáték kellős közepén volt, és megéhezett. Igen ám, de nem akart felkelni a játékasztaltól, még kevésbé letenni a kártyát, így aztán hozatott magának valami olyan ételt, amivel fél kézzel is csillapítani tudta az étvágyát. Különleges helyzetek különleges megoldásokat kívánnak.

9. Túl lehet főzni a gombát

Ezt biztos nem gondoltad volna. A gombák sejtfalában van egy speciális polimer, amely a finom ízt biztosítja. Ezt pedig túlfőzéssel el lehet rontani.

10. Az osztriga és a homár a szegények és a szolgák eledele volt

Nem is olyan régen még a homárt borzasztó nehéz volt eladni, mivel, ha úgy nézzük, csak egy rovar, ami történetesen a tengerben él. Ezért többségében vissza is dobták a vízbe, ha véletlen a hálóba akadt, vagy a szolgáknak adták. Sőt, régen törvény írta elő, hogy a raboknak legfeljebb hány százalékban tartalmazhat az ételük ilyesmit, mert azt túllépni kínzásnak számított. Bámulatos, hogy hogy változik a világ!

Ezt is szeretjük