Ne csak narancsot, mandarint is egyél – Az édes gyümölcs tele van vitaminokkal

mandarin cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Édesebb és könnyebben hámozható, mint a narancs, felturbózza az immunrendszered, és szinte számolatlanul lehet enni a mandarint, amelyhez egész télen hozzájuthatsz.

A mandarin a narancshoz hasonlóan a citrusfélék családjába tartozik. A színe is gyakorlatilag megegyezik a narancséval, a méretükben viszont különböznek.  A mandarin kisebb, a teteje és az alja kicsit lapított, így jóval könnyebb meghámozni, mint a teljesen gömb alakú narancsot. A jó mandarin héja kicsit keményebb, de a belseje puha, és ha szerencséd van, egyáltalán nincs benne mag. 

A klementin a mandarin egyik változata, a narancs és a mandarin keresztezéséből jött létre. A különbség nem igazán észrevehető, pedig néhány tulajdonságuk eltér. A klementin édesebb, mint a mandarin és a narancs, ebben szinte biztos, hogy nem találsz magot, nagyon jól hámozható, és a gerezdeket is könnyebben szét lehet szedni.

A mandarin Délkelet-Ázsiából és a Fülöp-szigetekről származik. Elég rövid az érési ideje, így érdemes minél többet enni belőle. Nemcsak nyersen, hanem süteményekben is nagyon jól működik, ezt a mandulalisztes mandarinos piskótát érdemes megsütni. Ha pedig valami egészen különlegesre vágysz, akkor ezt a whiskys mandarinkrémlevest készítsd el, amely még az ünnepi asztalon is megállja a helyét. A túrótortába is illik a mandarin, még krémesebb lesz tőle.

mandarin álló ok

Támogatja az immunrendszert

A köhögős, hurutos időszakban sokan a gyömbérre és a mézre esküsznek, pedig a mandarin is kiváló ellenszere a felső légúti betegségeknek, hiszen a gyümölcs köptető hatású. Ha lázad van, akkor is egyél mandarint, véd a kiszáradástól ez a lédús gyümölcs, és jól is fog esni, ha más nem nagyon megy le a torkodon. A rosttartalma is igen magas, így gyomorbajok ellen is ajánlott. Rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, és segíti a jó szívműködést. Baktérium- és vírusölő hatása is van. 

mandarinka álló ok

Tele van vitaminnal 

Egy normál méretű mandarin 47 kalóriát és 12 gramm szénhidrátot tartalmaz, ahogy említettük, rosttartalma viszonylag magas, 2 gramm van egy gyümölcsben. A vitaminok közül A-, B- és C-vitamint tartalmaz, utóbbiból a napi ajánlott mennyiség negyedét, valamint magnézium, kalcium, folsav, vas, nátrium, kén és kálium is található benne.

Nemcsak a gyümölcshús, hanem a héja is felhasználható, a benne lévő illóolajat kozmetikai készítményekben is hasznosítják. Az illata is nagyon kellemes, érdemes néhány napra a radiátorra tenni.

mandaringerezd álló ok

Edd meg hamar

A mandarin szezonja ugyan már októberben elkezdődik, de az igazán finomakat november végétől és decemberben tudod megvenni. A vásárlásnál ügyelj arra, hogy sérülésmentes gyümölcsöt válassz, mert ha egy picit is hibás, akkor belül sem biztos, hogy jó, és nagyon hamar a penész is megjelenik rajta. Ha hazavitted, szobahőmérsékleten, de inkább hűvös helyen legfeljebb egy hétig tárolhatod.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük