Marcipános szaloncukrok tesztje: vakon kóstoltuk végig őket
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Marokkói céklasaláta friss zöldfűszerekkel: a menta a lelke
Sajtos, darált hússal készült melegszendvics: vigyázat, függőséget okoz
Krémes, laktató vörös lencsés édesburgonya-curry: ízekben nem lesz hiány
Fahéjas fánk a sütőből: sütőporral ilyen egyszerűen készül
Így béleld ki sütőpapírral a tortaformát – Mutatjuk a tökéletes trükköt
Szaloncukrot választani sosem könnyű, főleg, hogy évről évre egyre nagyobb a választék: mi most a klasszikus ízeknél maradva öt ismert márka marcipános szaloncukrát teszteltük le.
Ha nálad sem hiányozhat a fáról a szaloncukor, és inkább a klasszikus ízek híve vagy, nagy eséllyel zselés, marcipános, esetleg kókuszos édesség kerül a fenyőágakra.
Nekünk első körben a marcipános szaloncukorra esett a választásunk, amit egy vakteszt keretein belül, a Sóbors és a Femina kollégáival kóstoltunk végig. Öt ismert márka édességeit teszteltük le, 1-5-ig beszámozva őket, többek között a:
- Stühmer,
- Milka,
- Szerencsi,
- Szamos,
- Aldi Gourmet szaloncukrait.
A végeredmény meglepő és elég megosztó lett, ugyanis a vélemények és értékelések nagyon széles skálán mozogtak attól függően, ki mit keresett a szaloncukrokban. A nosztalgiát, a mandulaíz intenzitását, a marcipán lágyságát, vagy éppen a haraphatóbb, keményebb tölteléket, esetleg édesebb vagy kesernyésebb ízvilágot. Érdekes, hogy a tejcsokibevonatú szaloncukroknál minden kóstoló kiemelte a csokoládé ízét, és ez sokszor az összpontszámon is javított, habár mandulatartalomban nem feltétlenül előzték meg az étcsokis társaikat.
És akkor lássuk is, a szerkesztőségünk hogyan értékelte a szaloncukrokat, illetve árakat és mandulatartalmat is mutatunk, hogy még könnyebb legyen a választás. A kóstolók kinézetet, ízt és állagot pontoztak, ezeknek az összesítéséből született meg a végeredmény.
1. helyezett – Milka marcipánízű szaloncukor
Az 1. helyezett a sokak által ismert és kedvelt Milka szaloncukor lett, amely főként erőteljes mandulaízével, a lágy tejcsokijával és a haraphatóbb, keményebb töltelékével aratott sikert.
Ára: 3499 Ft/300 g (a legtöbb szuper- és hipermarketben)
Bár mandulát csak 7,5%-ban tartalmaz, mégis ennél számoltak be a legintenzívebb mandulaízről, sokan pedig a nosztalgia miatt tették az első helyre.
2. helyezett – Stühmer Aranydesszert szaloncukor
Az 1. helyezettől nem sokkal maradt el a Stühmer marcipános-trüffelkrémes szaloncukra, amely az Aranydesszert nevet viseli. Ebben a marcipán állaga, haraphatósága és az étcsokis trüffelkrém nyűgözte le a kóstolókat.
Ára: 4500 Ft/340 g (a Stühmer oldalán)
A marcipán mandulatartalma 27%, és hogy ne legyen túl édes, az étcsokis trüffelkrém ellensúlyozza.
3. helyezett – Szamos meggyel töltött marcipános szaloncukor
A dobogó 3. helyére a marcipános édességeiről méltán ismert Szamos került. A marcipán lágysága kinél előny, kinél hátrány volt, így talán a Szamos szaloncukra osztotta meg leginkább a szerkesztőséget. Mindenesetre a marcipán és a meggyes töltelék ízére sem volt panasz.
Ára: 3790 Ft/250 g (a Szamos oldalán)
A marcipán mandulatartalma kiemelkedő, 33%, és a meggyes töltelék is valódi gyümölcsből készül, a külsejét pedig jó minőségű étcsokoládé fedi.
4. helyezett – Szerencsi barackos marcipán szaloncukor
A 4. helyre a Szerencsi barackos-marcipános szaloncukra került, amelynek főként a kicsit keményebb állagát, barackos ízét és tejcsokiborítását kedvelték a kóstolók.
Ára: 2999 Ft/250 g (a Spar oldalán)
A marcipán mandulatartalma szintén kiemelkedő, 37%, az ízében mégsem ez, inkább a barack dominál, ezért is került lejjebb a listán.
5. helyezett – Aldi Gourmet marcipános szaloncukor
Az Aldi Gourmet kimérős szaloncukrát is teszteltük, méghozzá a narancsos és a szilvás krémmel töltött verziókat. A marcipán lágysága és a krém puhasága nem nyerte el mindenki tetszését, többen hiányolták a szaloncukor haraphatóságát.
Ára: 7999 Ft/kg (kimérős az Aldikban)
A marcipán mandulatartalma 33%, mégis sokan hiányolták a mandulaíz intenzitását, de az utolsó helyet inkább az állaga miatt kapta meg.
Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors