Mi van a kajámban? Útmutató, amivel megfejtheted bármelyik címkét

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Szuper jó, hogy mindenre rá kell írni, miből készült, meg a tápértéket is kötelező már feltüntetni, de mire megyünk, ha az egész akár kínaiul is lehetne néha

Nyugi, segítünk a kódtörésben. 

Az, hogy minden élelmiszerre rá kell írni a hozzávalók listáját, nagy segítség lehet abban, hogy egészséges választásaink legyenek. Ha tudjuk, mire kell figyelni. Mert a termékek csomagolására aztán annyi mindent írnak rá hatalmas betűkkel, és az néha olyan becsapós, hogy jobb, ha csak magunknak hiszünk.

A hozzávalók sorrendje a mennyiséget is jelöli

Az étel hozzávalóit úgy kell felsorolni, hogy első helyre az kerül, amiből a legtöbb van belőle, utolsóra pedig az, amiből a legkevesebb. A sorrend alapján sokszor ránézésre el tudjuk dönteni, hogy több hasonló étel közül melyiknek jobb az összetétele.

Válaszd a rövid összetevő-listát!

Ha több termék közül választhatunk, érdemes azt is megnézni, melyiknek milyen az összetevőlistája. A nagyon hosszú felsorolás erősen feldolgozott ételre utal, pláne, ha még tele is van számunkra ismeretlen kifejezésekkel. Tehát érdemes arra vadászni, ami kevés dologból áll, lehetőleg olyanokból, amiket otthon is használnánk az adott fogás elkészítéséhez. Vagyis, egy kalács esetén a liszt, vaj, tojás, cukor, tejszín  jó, a hidrogénezett monoészterek digliceridjei meg nem annyira. 

shutterstock 769331125

Ismerd fel az egészségtelen összetevők álneveit

A cukor például számtalan más néven elbújhat egy összetevőlistában.

 • Tehát ott a cukor, a nádcukor, a finomítatlan/nyers/barna cukor.
 • A méz is cukor, csak szólunk
 • Meg minden, ami -óz-ra vagy -ose-ra végződik, például a fruktóz/fructose, vagy a dextróz/dextrose. 
 • Dolgok amik nevében szerepel a -dextrin, például maltodextrin
 • Bármi, aminek a nevében -szirup szerepel, mint kukoricaszirup, malátaszirup, rizsszirup vagy épp agaveszirup
 • Karamell
 • Gyümölcslé-koncentrátum

Ha teheted, ne válassz olyan terméket, amelyben a cukor az első öt hely egyikén szerepel az összetevőlistában. 

De a só is el tud rejtőzni!

Az összetevőlistán nyilván megismerjük, ha az van odaírva, hogy só. De más neveken is felbukkanhat, ami azért nem jó, mert a túlzott sófogyasztás magas vérnyomáshoz, azáltal pedig nagyon komoly, az időskori életminőséget erősen rontó krónikus betegségekhez vezethet. Szóval a só mellett figyelj még, ha olyat látsz, hogy 

 • nátrium/sodium
 • valamilyen nátrium, például nátrium glutamát / valamilyen sodium, például monosodium-glutamate
 • pácsó
 • fűszersó

Ha teheted, ne válassz olyan terméket, amelyben a só az első öt hely egyikén szerepel az összetevőlistában. 

Mindig nézz rá a tápérték-táblázatra is, úgy lesz teljes a kép

A tápérték táblázat segít értelmezni az összetevőlistát, és választani a hasonló termékek közül. Fehérje és rosttartalomban a magasabb a jobb, zsír- és cukortartalomban az alacsonyabb - hüvelykujj szabályként.

shutterstock 208340650

Külön van mindig feltüntetve a szénhidrát, és az abból cukrok sor, ezt főleg érdemes nézegetni, a gyerekeknek árult gabonapelyhek között például simán van olyan, aminek a fele cukor. Ezeket mindenképpen érdemes elkerülni, és keresni helyette olyat, amiben csak kevés cukor van, viszont több rost, és lehetőleg teljes kiőrlésű gabona.

Ezt is szeretjük