Miért nincs F- és G-vitamin, ha egyszer van K-vitamin? Mi lett a többi betűvel?
A tengerimalacoknak jó lesz!

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Gondolkoztatok már rajta, vajon miért lehet az, hogy a vitaminok jönnek szépen sorban: A, B, C, D, E, aztán hosszú szünet, jön a K-vitamin, és előtte-utána semmi? Miért nincs F-vitamin? És Z?

A tudósok az 1900-as évek elején figyeltek fel arra, hogy bizonyos ételekkel meg lehet előzni olyan betegségeket, mint a skorbut, vagy az angolkór. Ha sok citromot, narancsot és savanyú káposztát eszünk, nem hullik ki a fogunk hosszú tengeri utazás során. Ha rendszeresen adunk csukamájolajat a gyerekeknek, erősebbek lesznek a csontjaik. Aztán arra is rájöttek, hogy ez olyan szerves anyagoknak - a vitaminoknak - köszönhető, amelyre ugyan szükségünk van, ám a test nem képes őket előállítani. 

A felfedezést hamar követte az elhatározás: összegyűjtik és rendszerezik a vitaminokat, és mindegyiknek nevet is adnak. Azt, hogy az ABC betűit kapták, a Wisconsin egyetem végzősének, Cornelia Kennedy-nek köszönhetjük, ő javasolta a rendszer bevezetését. 

Hamarosan az ABC több mint felét ki is osztották ilyenféleképpen. De akkor hogyan lehet, hogy most csak 6 betű foglalt, és ott van az a furcsa lyuk az E- és a K-vitamin között? 

shutterstock 428701246

Hát úgy, hogy a nagy lelkesedésben a tudósok kicsit túl sok mindennek adtak betűt, közte egy csomó olyan dolognak, amire az emberi testnek egyáltalán nincs szüksége, vagy legalábbis nem úgy, mint a vitaminokra.

A J-vitamin például egyes források szerint csak tengerimalacok számára volt hasznos. Más források szerint már nincs is nyoma, ezt mire használták. Az L-vitamin hatására a patkányok jobban termeltek anyatejet. A P-vitamin pedig az embereknek nem túl hasznos, viszont csodálatos színe lesz tőle a virágszirmoknak. Ezeket tehát kihúzták a listáról.

Az F-vitamint ma már nem vitaminnak, hanem esszenciális zsírsavaknak nevezzük, vagyis amikor sok halat, olajos magvat vagy banánt eszünk, akkor F-vitamint viszünk be, mint amilyenek például az Omega-zsírsavak. Az M-vitamint ma folsavként ismerjük.

Mások, mint a G-, a H- és az I-vitamin pedig később a B-vitamin komplexbe sorolódtak át, magányosan hagyva szegény K-t az ABC közepén.

Ezt is szeretjük