Minden, amit a virslifőzésről tudni akartál életedben, és még annál is több (videó)
Komplett virsliológia

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Időnként úgy érezzük, hogy roppant hasznos közszolgálati tevékenységet kell végeznünk, ezért lankadatlanul kutatjuk a Google segítségével, hogy főzés/konyha témában mire vagytok a legtöbben kíváncsiak. Meglepetésünkre, elképesztően sok találatot adott ki arra a kérdésre, hogy "Hogyan főzzünk virslit". Hát, akkor most megmutatjuk.

A cél az volt, hogy főzés közben ne durranjanak ki a virslik, mert akkor gusztustalan és vízízű lesz. Andival két, homlokegyenest eltérő iskolát képviselünk virslifőzésileg: Andi általában hideg vízben teszi fel főni, és mire felforr a víz, már kész is van. Andi szerint ugyanis a forró vízbe tett virsli kidurran.

Szerintem meg virslit forró vízbe kell dobni, mert nem szeretnénk, hogy belefőjön a vízbe az íze (vö. leves), és fél perc múlva kész is vagyunk. Valamint, úgy kell virslit választani, hogy ne legyen benne szója, mert az főzés közben megduzzad, és megrepeszti a virslit. A szójamentes virsli meg nem durran ki.

virslifozes

Nem is kell főzni

Itt egy apró kitérőt kell tennünk: fontos tudni, hogy a virslit valójában nem is kell főzni, csak melegíteni. A virsli ugyanis vékony párizsi, tehát már meg van főzve, csak ezt melegen szoktuk enni, azt meg hidegen. Ennek megfelelően, a zacskós virslik csomagolására rá is írják, hogy a nejlonnal együtt, felbontatlanul kell forró vízbe helyezni, és így az íze nem oldódik bele a főzővízbe. Mi azért egy kicsit ódzkodunk a meleg nejlontól, na.

Videónkban kétféle virslit versenyeztettünk, az egyik hústartalma elérte azt az arányt, ami fölött már az Élelmiszerkönyv szerint is virslinek nevezhető. A másik hústartalmában volt egy kis csavar, a nagykönyv szerint ugyanis a csontokról mechanikusan lefejtett hús nem számolható bele a hústartalomba, így ez a termék nem is nevezhető virslinek, amint az a csomagoláson is látszik.

Nem tudtunk hibázni

A lényeg viszont az, hogy egyik tesztelt termék sem tartalmazott szóját, ennek megfelelően nem is durrantak ki, holott mi, tisztelt bíróság, mindent megtettünk ennek érdekében: hideg vízben tettük fel főni, és tíz percnél is tovább forraltuk. Ami egyébként gasztronómialag tiszta hülyeség, soha ne szégyenítsétek meg így szegény virsliket.

Amit most nem próbáltunk ki, hogy mi van akkor, ha juhbeles virslit főzünk, az kidurran-e, ha ilyen tiszteletlenül bánunk vele. Egyszer arra a tesztre is sor kerül majd, most pedig nézzétek meg ezt a videót, és tanuljatok virsliológiát.

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon