
Nassolnivalók tévé elé - Foci-VB kiadás: falatozz kedvenc csapatod szerint!
A végén úgyis a németek nyernek
Jön a focivébé, ilyenkor pár hétig még az is meccset néz, aki amúgy soha, például én
Kár, hogy a magyar csapatért most sem szurkolhatunk, de az ember ne legyen telhetetlen, az úszóink például sokkal jobbak, mint a németek, és a magyar vívókhoz képest a brazilok a kanyarban sincsenek. Fociban meg egy egész rakás csapatnak szurkolhatunk, szívünk szerint.

Meccset nézni társaságban a legjobb, és ha van közös kedvenc, akkor miért ne alakíthatnánk a harapnivalókat is az adott csapatnak megfelelőre. Félkomoly menüajánló jön, esélyes csapatokra
Németek
Mivel úgyis ők nyernek, kezdjük is rögtön ezzel. Ráadásul a német csapatnak drukkolni gasztronómiailag hálás dolog, elegendő gyorsan körbeszaladni a német szuperekben, és máris feltankolhatunk akár több meccsnézésre való harapnivalóval is
A menü csapatmérközésekre és elődöntőkre:
- mirelit sörperec vagy bajor perec valamelyik német szuperből
- leberwurst - német májas, szintén kapható a boltban, rozskenyérrel eszik általában
- egy snack tál sárga-piros-fekete színben. Vagy falatkákat készítünk, és a tetejére szúrjuk rá a színt, vagy a három színt egymás mellé rendezzük egy tálra, és onnan lehet csipegetni a perecek mellé. Sárga: sárga színű paprika/paradicsom, sajtkockák, Piros: paradicsom, piros paprika. Fekete: olivabogyó, véreshurka karikák, sötét német kenyér kockázva
- hideg sör
Készen is vagyunk.
Na jó, ha már a döntőig jutott a csapat
akkor vehetitek komolyabbra a figurát, és készíthetsz igazi német sertéssültet, utána pedig egy habkönnyű, gyors, isteni Topfa Feingeback-ot, vagyis pillekönnyű túrós pitét.
Brazilok
Ha a braziloknak drukkolsz, a zászló színeivel bajban leszel, a zöld és a sárga símakacsa, de a kék nem egyszerű feladvány, úgyhogy vagy veszel egy rakás hupikék gumicukrot, vagy ugorjunk is.
- A legjobb brazil nasi egyértelműen a világhírű Brigadeiros, édesszájú társaságnak nyugodtan készítsd el, csak aztán égesd el a papírt, amire a receptet nyomtattad, töröld ki a böngésződ előzményeit, és villámgyorsan felejtsd el a hozzávalókat, mert súlyosan addiktív, és nem éppen diétás étel. És onnantól kezdve a barátaid majd mindig a nyakadra járnak, hogy csináld meg nekik újra AZT.
- Brazil burger - ez egy hamburger, amit Xis-nek hívnak, mert ez hasonlít arra, ahogy angolul a sajtot mondják (csíííz). A következőket tedd bele: majonéz, sajt, tükörtojás, kukorica, zöldborsó, paradicsom, salátalevél, húspogácsa, esetleg bacon. Ha mindezt összehalmoztad, egy hatalmas szörnyet kapsz, amit egy grillserpenyőre kell helyezni, majd fölülről határozott nyomást gyakorolva rá kis hőfokon körülbelül 5-10 perc alatt meg kell sütögetni, amíg a sajt belül meg nem olvad, és az egész külsőre egy grillszendvicshez nem válik hasonlóvá.
- Igyál sört, jobban jársz, mintha brazil irányba indulnál, és Cachaca-val, vagy annak koktéljaival ünnepelnél, mert akkor már félidőben véged lesz
Angolok
Nem lehet kihagyni, mert tetemes hazai szurkolótáboruk van, bár az angol futball elég sokban hasonlít a magyarra (bár még van mit tanulniuk tőlünk): hatalmas futballnemzetnek tartják magukat, amit az élet rendszerint nem igazol vissza.
A menü egyszerű:
- olajban úszó fish and chips, tök autentikus leszel, ha veszel bármelyik boltban egy csomag közepes minőségű panírozott tőkehalat, kisütöd, és olajban tocsogó, szintén mirelit sültkrumplival tálalod. Lehetőleg zsírpapírban
- langyos sör

Argentína
Ételek színei alapján nem egy szerencsés választás, a fehér-kék mondjuk kihozható hupikék törpikék fagyiból, de én nem ismerek 4 évnél idősebb, cselekvőképes állampolgárt, aki szeretne hupikék törpikék fagyit enni. Amúgy meg ha igazán argentin módra szeretnéd megadni a módját, kénytelen leszel mélyebben a zsebedbe nyúlni.
A menü:
- argentin bélszín salátával
- jó tüzes argentin vörösbor.
Spanyolország
Piros-sárga-piros zászló, áldja meg őket az ég, ezt elég könnyű összerakni. A spanyol csapat drukkereinek csapj egy jó kis tapas-bulit. (A tapas a falatkákat jelenti náluk)
- snack tál a zászló színeiben: piros-sárga-piros, ezt akár paradicsomból és paprikából is megcsinálhatod
- mediterrán falatkák: szárított sonka, spanyol chorizo kolbász, kemény juhsajt, olivabogyó
- desszertnek meg ott a churros, a spanyol fánk
- italnak a Sangria, ez a gyümölcsös bólé, minden nyaralóhelyek legnagyobb csapdája
Olaszok
Ha az olasz csapatnak drukkolsz, összerakhatod a zöld-fehér-piros tálat, amiről aztán kevésbé tiszta pillanataidban azt is képzelheted, hogy mi is ott vagyunk a focivébén.
- kihagyhatatlan ziccer a mozzarella-paradicsom sok friss bazsalikommal: kis piros koktélparadicsomok, fehér mozzarellagolyók és zöld levelek, ha sokallod a bazsalikomot, dobhatsz mellé rukkolát is, abból is sokat esznek, és az is zöld
- pizza - ehhez nem kell kommentár. Ha döntőbe jutnak, akkor akár házilag is megcsinálhatod a kedvükért, amíg a csapatmérkőzések vannak, jó lesz a rendelős is
- a desszert legyen tiramisu, mi más
- igyatok mellé Aperol Spritzet

Portugálok
A portugál nemzeti konyha nem siet a segítségünkre, ha könnyen, gyorsan összedobható falatkákról van szó, bár persze bármikor rittyenthetsz egy Bacalhau-t (tőkehal) vagy egy jó tál cataplanat (ez meg egy tenger-gyümölcseivel készülő rizses egytálétel). Szóval szerintem jobban járunk, ha a zászló színeinél maradunk, és a piros-zöld vonalon gondolkozunk.
- Snack tál sok pirossal, kevés zölddel a bal szélen, összerakhatjuk salátából és paradicsomból
- a portugálok szeretik a kolbász- és hurkaféléket, van például a mienkhez távolról hasonló véreshurkájuk, és a spanyol chorizohoz hasonlító szárazkolbászuk
- sajt, olivabogyó, próbálj meg zöld olivát találni piros paprikával töltve, ha már.
- jó portugál vörösbor
Franciák
Ha nagyon, nagyon szeretsz főzni, és nincs más vágyad, mint hogy bonyolult ételekkel brillírozhass a focivébé tiszteletére, akkor mindenképpen válaszd a francia csapatot, és drukkolj, hogy minél tovább bentmaradjanak
Jó menü lehet például a
- œuf bourguignon (vörösborban párolt marhasült)
- Coq au vin (bár szó szerint kakast jelent, igazából ezt a vörösboros-gombás ételt csirkéből csinálják a legtöbbször)
- Escargots de Bourgogne (petrezselymes vajjal sült csiga, saját héjában)
- desszertnek macaron, a három nemzeti színben - az ételfesték szerencsére mindent megold
- inni pedig Champagne - az eredeti francia pezsgő