A túlzott nátriumbevitel magas vérnyomást és szívbetegséget okozhat: ezeket az ételeket kerüld

nátrium
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A magas nátriumtartalmú ételek fogyasztása növelheti egyes betegségek kialakulásának kockázatát, megemeli a vérnyomást, ezáltal a szív- és érrendszerre is károsan hat.

Ha magas vérnyomással, esetleg szívbetegséggel küzdesz, figyelned kell arra, mit fogyasztasz, ugyanis a magas nátriumtartalmú ételek súlyosbíthatják a tüneteket.

A nátrium a szervezetünk számára nélkülözhetetlen ásványi anyag, szabályozza a folyadékegyensúlyt – a káliummal együtt –, így hozzájárul az idegek és az izmok megfelelő működéséhez. Emellett segíti a glükóz és az aminosavak felszívódását. Nátriumhiány ritkán fordul elő, esetleg erős hányás, hasmenés után lehet szükség az ásványi anyag pótlására.

A nátriumbevitel ideális mennyisége 2300 milligramm naponta, ez körülbelül 1 teáskanál sónak felel meg. Ha ennél többet veszel magadhoz, az károsan hat a szervezetre, ugyanis a nátrium megköti a vizet, így megemeli a vérnyomást, növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, ezáltal stroke-ot és szívinfarktust okozhat, de a veséket is károsíthatja. A folyadékvisszatartás a láb duzzadását, vizesedését is előidézheti. Ha magas vérnyomással, cukor- vagy szívbetegséggel küzdesz, csak 1500 milligramm nátriumot vigyél be.

nátrium4

Nem a sóval van a legnagyobb probléma

A só, ételeink alapvető ízesítője, valójában nem más, mint nátrium-klorid. Bár a sót sokan a nátrium szinonimájaként használják, valójában csak a 40%-a az ásványi anyag. Egy étel nátriumtartalma nem feltétlenül egyenesen arányos a sós ízzel, lehet, hogy egyes élelmiszereket nem érzel sósnak, mégis tele vannak az ásványi anyaggal.

A nátrium alapból is megtalálható egy-egy élelmiszerben, de rengeteget adnak hozzá az ételekhez a feldolgozás és előkészítés során is, az ízfokozókban is nagyon sok található. A nátrium alapvetően nem is az asztali sóból kerül a szervezetbe, sokkal inkább a feldolgozott élelmiszerekből. A nátriumot rengeteg mindenre használják az élelmiszeriparban: pácolásra, sűrítésre, ízfokozóként, tartósítószerként.

nátrium3

Hogyan csökkentheted a bevitt só mennyiségét?

  • Főzz otthon minél többet, használj minél kevesebb sót.
  • Só helyett használj inkább többféle fűszert.
  • A konzervzöldségeket szűrd le, öblítsd át használat előtt.
  • Válassz nátriumcsökkentett termékeket, az a jó, ha egy adag ételben maximum 140 mg nátrium található.
  • Figyelmesen olvasd el az élelmiszerek címkéit.
  • Kerüld a feldolgozott és készételeket.
  • Válassz friss vagy mirelit alapanyagokat a konzervek helyett.
  • Sótlan magvakat nassolj.
nátrium2

Magas nátriumtartalmú ételek:

  • füstölt, pácolt, sózott hús, mint a sonka, szalonna, kolbász;
  • konzervhal, mint a szardínia, kaviár, tonhal;
  • felvágottak, virslik;
  • fagyasztott, panírozott húsok, készételek, mint a pizza;
  • konzerves vagy dobozos készételek;
  • sózott magvak;
  • konzervzöldségek, bab, lencse, kukorica;
  • író;
  • cottage cheese;
  • zsírosabb sajtok, sajtkrémek, sajtszószok;
  • sóval megszórt pékáruk, bagel;
  • kész alapporok, legyen az leves, szósz, tészta, süti, amelyekhez csak folyadékot kell adni;
  • ételízesítő kockák;
  • kréker, chips, kekszek;
  • savanyúságok, mint az olívabogyó, csemegeuborka;
  • üveges tészta-, paradicsomszószok, salsa;
  • fűszersó, szójaszósz, más ízesítők;
  • salátaöntet;
  • sózott vaj/margarin;
  • pudingporok, instant krémek;
  • ketchup, mustár.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük