Ne csak főzésnél használj fűszerpaprikát: sós vendégvárókban is elfér az ízesítő

fpcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az őrölt pirospaprika a magyar gasztronómia lelke, nincs nélküle paprikás krumpli, pörkölt, gulyásleves vagy halászlé, a tradicionális fogások mellett sütésnél is érdemes alkalmazni a fűszert.

Nincs olyan háztartás, ahol ne bújna meg a fűszeres szekrényben pirospaprika, hisz ez az egyik legfontosabb fűszer a magyar konyhában. A pörköltalappal készült ételekbe kötelező, de más finomságokban is érdemes kipróbálni.

A színes ízesítő fűszerpaprikából vagy cseresznyepaprikából készül, a paprikát leszedik, a magházat eltávolítják, a paprika húsát szárítják, végül pedig őrlik. A magyar fűszerpaprika világhírű, a legjobb minőségű a kalocsai és a szegedi. Ha van rá lehetőséged, termelőtől szerezd be az alapanyagot.

fpct3

A hungarikum számos fogás alapja, zsíron pirított hagymára, húsételekbe, levesekbe és főzelékekbe is kerülhet. A magyar konyha egyik legfontosabb fűszere, kötelező készleten tartani, még a legegyszerűbb ételeket is feldobja. A fűszer zsiradékban olvad, úgy adja ki a legjobban a zamatát, de oda kell figyelni rá. Úgy keverd a hagymához, hogy a lábast leveszed a főzőlapról: figyelj, nehogy odakapasd, mert ha leég, keserű íze lesz. Mindig folyamatosan kevergesd, gyorsan add hozzá a húst vagy zöldségeket.

Az őrleménynek több fajtáját ismerheted, ezek: csemege, édes-nemes, félédes, rózsa és erős. A fűszerpaprikák színben és zamatban is különbözőek, nem árt, ha mindegyik fajtából tartasz otthon, úgy sokkal izgalmasabb ételeket készíthetsz. A tárolásra azonban ügyelj, légmentesen lezárva, sötét, hűvös helyen őrizd.

fpct1

Mibe kerülhet a fűszerpaprika?

A legismertebb magyar fogásokba kötelező, ilyen a csirkepaprikás, az összes pörköltféle, bableves, gulyás, halászlé, hagyományos krumplileves. Főzelékekbe is kerülhet egy kevés, rántás formájában nem hiányozhat a bab- vagy kelkáposzta-főzelékből, de salátákba, ragukba és mártásokba is keverheted, sőt zsíros kenyérre is szórhatod.

A fűszer nem csak főzés során alkalmazható, ha a régi parasztkonyhára visszatekintesz, különleges kincsekre bukkanhatsz. Az egyik ilyen szerény, mégis különleges finomság a paprikás kalács, régies nevén paprikás kácsi, a sütemény Kalocsán és környékén népszerű, általában tartalmas levesek után második fogásként kerül az asztalra. A helyiek szerint frissen a legfinomabb a paprikás kalács, de másnap is el lehet majszolni. A recept egy klasszikus kelt tészta, amit kinyújtanak, majd pirospaprikával szórnak meg, erre kerül még cukor is, olvasztott zsír, majd feltekerve tojással vagy zsírral lekenve mehet is a sütőbe.

fpct4

A régiek a pirospaprikát rétesben is bátran használták töltelék formájában, de a pogácsa zsírral gyúrt tésztájába is kerülhet, ez vidéken még ma is népszerű, általában bableves mellé kínálják.

Nem kell feltétlen a régi recepteket pásztázni, bármilyen finomságba csempészve szuper a pirospaprika, keverd ropiba, sajtos rúdba, krékerbe, kekszbe vagy a calzone tésztájába. Fűszerpaprika helyett füstöltet is használhatsz, látványban is, ízben is pluszt ad a tésztához a fűszer. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük